Umro tinejdžer, povrijeđen 2013. na protestima u Istanbulu - Vijesti.me
osma žrtva

Umro tinejdžer, povrijeđen 2013. na protestima u Istanbulu

Elvan, koji je u januaru bio napunio 15 godina, krenuo je da kupi hljeb, kada je bio zahvaćen protestima

Turska, protesti
Turska, protesti (Foto: Beta/AP)

Turski 15-godišnjak Berkin Elvan, koji je bio u komi od kako ga je policija pogodila u glavu patronom suzavca tokom antivladinih protesta prošlog ljeta, umro je danas, saopštila je njegova porodica.

Elvanovom smrću broj poginulih u prošlogodišnjim protestima u Turskoj dostigao je osam, uključujući i jednog policajca.

Nedugo pošto se proširila vijest o Elvanovoj smrti, hiljade studenata počelo je marš glavnom ulicom u centru Ankare, a policija ih je dočekala vodenim topovima.

Studenti su takođe organizovali protest i u najvećem turskom gradu Istanbulu, i obalskom gradu na zapadu zemlje, Izmiru.

Prije toga, demonstranti koji su držali bdenje ispred bolnice, gađali su policijska vozila kamenjem, a policija je odgovorila suzavcem.

Elvan, koji je u januaru bio napunio 15 godina, krenuo je da kupi hljeb, kada je bio zahvaćen protestima.

Brojni policajci ispitani su u vezi sa Elvanovom povredom, ali do sada niko nije optužen.

Antivladini protesti prošle godine u Turskoj izazvani su akcijom policije 31. maja protiv demonstranata koji su se bunili zbog namjere gradskih vlasti Istanbula da umjesto parka u centru grada izgrade tržni centar. Protesti su se vrlo brzo proširili na cijelu zemlju, a u njima je zahtijevano više demokratskih sloboda i kritikovana vlada premijera Redžepa Tajipa Erdogana.

Prema policiji, u protestima je od maja do septembra učestvovalo oko tri miliona ljudi, a oko 8.000 je povrijeđeno, prema grupama za zaštittu ljudskih prava.

Mnoge povrede izazvane su patronama suzavca, koje su direktno u ljude ispaljivane iz neposredne blizine i velikom brzinom.