Velika Britanija "balkanizuje" bankarstvo - Vijesti.me
Povećani rizici

Velika Britanija "balkanizuje" bankarstvo

Uvode se nova i stroža pravila poslovanja za strane banke u Velikoj Britaniji s obzirom na izloženost nacionalne ekonomije u krizama koje generiše finansijski kapitalizam

banke
banke (Foto: Reuters)

Ugledni britanski The Economist objavio je članak o 'balkanizaciji bankarstva' u Velikoj Britaniji, s obzirom na nova pravila Bank of England kojima se strože kontroliše poslovanje stranih banaka.

Nakon što su Federalne rezerve SAD (Fed) objavile bolje sulove poslovanja za strane banke u Americi kako bi zadržale aktere svjetskog finansijskog kapitala, Bank of England odlučila se za potez koji se može opisati protekcionističkim. Uvode se nova i stroža pravila poslovanja za strane banke u Velikoj Britaniji s obzirom na izloženost nacionalne ekonomije u krizama koje generiše finansijski kapitalizam.

Naime, čak 44 odsto svih bankarskih sredstava u Britaniji, odnosno 3,4 trilijuna funti, nalazi se pod kontrolom stranih banaka koje London koriste i kao međunarodno bankarsko i finansijsko središte.

Velika Britanija ima vrlo visok udio stranih banaka na tržištu u odnosu na međunarodni prosjek, a čak dvije trećine predstavljaju vanevropske banke. Economist, međutim, podsjeća na to da Bank of England nema toliku moć u bankama iz Evropske unije, čije je poslovanje zaštićeno i regulisano posebnim sporazumima.

Bolju kontrolu bankarskog sistema trebalo bi da omogući i nova zajednička bankovna politika 18 članica eurozone, koju će nadzirati Evropska centralna banka (ECB).

Poruka koju šalju ovi potezi Bank of England po Econimistu jeste ta da se 'gosti upozoravaju da se moraju najpristojnije ponašati', a rezultat bi mogao biti i određeni gubitak bankarskog biznisa.