VIDEO Kontrolna soba u Černobilju otvorena za najhrabrije: Ovo je jedno od najopasnijih mjesta na svijetu - Vijesti.me
ZAVIRITE U REAKTOR 4

VIDEO Kontrolna soba u Černobilju otvorena za najhrabrije: Ovo je jedno od najopasnijih mjesta na svijetu

Nivo radijacije unutar sobe i danas je 40.000 puta viši od uobičajenog

Kontrolna soba u Černobilju
Kontrolna soba u Černobilju (Foto: Shutterstock)

Mračna unutrašnjost černobiljske kontrolne sobe Reaktor 4, u kojoj je došlo do razorne eksplozije 1986. godine, sada je zvanično otvorena za turiste - sve dok su spremni da obuku Hazmat odijelo prije ulaska i podvrgnu se radiološkim ispitivanjima po izlasku.

Turistima koji su posjećivali mjesto tragedije iz 1986. decenijama je bilo dopušteno da posjećuju samo napuštena školska dvorišta, zabavne parkove i učionice u blizini nuklearne elektrane, dok je ristup zloglasnom Reaktoru 4 do sada je bio dopušten samo naučnicima, čistačima i nekolicini novinara.

Međutim, od sada će i neustrašivi turisti moći da uđu u kontrolnu sobu u kojoj je započela najveća nuklearna nesreća na svijetu.

Budući da je nivo radijacije unutar sobe i danas 40.000 puta viši od uobičajenog, posjetioci će obavezno morati nositi hazmat odijelo, kacigu, masku i industrijske čizme. Same posjete su ograničene na pet minuta, a nakon njih svi turisti obavezno će biti podvrgnuti radijacijskom testiranju.

 Ovaj potez je dio vladinog napora za podsticanje turizma na tom području, nakon što je predsjednik Vladimir Zelenski potpisao julski dekret kojim je Černobilj proglašen službenom turističkom atrakcijom.

Izvor: Nacionalna geografija


Vidi sve komentare