Vlasti Minhena protiv kamenja spoticanja za žrtve Holokausta - Vijesti.me
UMJESTO TOGA BIRA SPOMENIKE

Vlasti Minhena protiv kamenja spoticanja za žrtve Holokausta

Jevrejska zajednica u Minhenu i nekoliko udruženja žrtava dugo se već protive "kamenju spoticanja" uz obrazloženje da bi se time gazilo po imenima žrtava na putevima i trotoarima

Minhen
Minhen (Foto: irene./flickr.com)

Gradsko vijeće Minhena odlučilo je danas da ne odobri "kamenje spoticanja", mesingane ploče s imenima žrtava Holokautsa ispred njihovih kuća, što postoji u drugim njemačkim gradovima, prenio je Dojče vele.

Minhenske vlasti su navele da će umjesto "kamenja spoticanja" kao spomen žrtvama nacista podići komemorativne ploče i male kamene spomenike na javnim mjestima i zidovima kuća u gradu.

Jevrejska zajednica u Minhenu i nekoliko udruženja žrtava dugo se već protive "kamenju spoticanja" uz obrazloženje da bi se time gazilo po imenima žrtava na putevima i trotoarima.

Mnogi u Njemačkoj su, međutim, negativno reagovili na odluku gradskog vijeća Minhena. Na Tviteru su se, prenosi Dojče vele, pojavile poruke da je to "poraz čovječanstva" i da je "sramota što će Minhen ostati bez kamenova spoticanja". 

Njemački skulptor Ginter Demnig je napravio prvi "kamen spoticanja" kao opomenu na Holokaust. Te ploče obično nose ime pojedinačnih žrtava s kratkim opisom njihovog života. Ideju je prihvatilo više od 500 gradova u Njemačkoj i nekoliko u drugim zemljama Evrope.