Zatvor za diplomatu zbog šverca marihuane - Vijesti.me
33 mjeseca zatvora

Zatvor za diplomatu zbog šverca marihuane

Sud u Londonu izrekao je danas zatvorsku kaznu od 33 mjeseca diplomati iz Etiopije jer je pokušala da prošvercuje veću količinu marihuane preko londonskog aerodroma Hitrou

Amelevork Vondemagegne (36), zvaničnica ambasade Etiopije u Vašingtonu, pokušala je da zatraži diplomatski imunitet kada je u aprilu uhvaćena na aerodromu sa 56 kilograma marihuane.

Londonski sud joj je izrekao zatvorsku kaznu nakon što je priznala da je švercovala marihuanu i presudio da se ona ne može pozivati na diplomatski imunitet.

"Činjenica da ste prošvercovali drogu misleći da nećete biti gonjeni ukoliko vas uhvate zbog vašeg diplomatskog statusa je značajan faktor u ovom slučaju", poručio joj je sudija Ričard MekGregor-Džonson.

Inače majka dvoje dece, Amelevork, je prvo ispričala da joj je neki muškarac dao tri kofera sa paketićima marihuane prije nego što je poletjela sa aerodroma u Adis Abebi za London, prenosi AFP.

Ona je izjavila da je mislila da se u tim paketićima nalazi meso i začini međutim sudija je kazao da je ispričala "gomilu laži".

"Odlično ste znali šta radite", rekao joj je sudija.

Policija je navela da vrijednost pronađene marihuane iznosi oko 249.000 dolara.

Amelevork će biti deportovana iz Velike Britanije nakon odsluženja zatvorske kazne, a o njenoj djeci se za sada brine ambasada Etiopije u Vašingtonu. Njen suprug je preminuo od raka 2005. godine.