Zbog dugova zaplijenjena dva aviona kompanije "Adria Airways" - Vijesti.me
IZBRISANI IZ DRŽAVNOG REGISTRA

Zbog dugova zaplijenjena dva aviona kompanije "Adria Airways"

Kompanija "Adria Airways" u svojoj floti ima 12 aviona tipa "Bombardije", od kojih je polovina uzeta na ugovor o iznajmljivanju aviona

Ilustracija
Ilustracija (Foto: adria.si)

Agencija za civilni avio-saobraćaj Slovenije potvrdila je da su dva aviona slovenačke avio-kompanije "Adria Airways" zaplijenili kreditori zbog neizmirenih dugovanja, prenosi portal "EX-Yu Aviation".

Regulatorni organ Slovenije je naveo da su dva aviona izbrisana iz državnog registra.

Kompanija "Adria Airways" u svojoj floti ima 12 aviona tipa "Bombardije", od kojih je polovina uzeta na ugovor o iznajmljivanju aviona na bazi tzv. "wet lease" preko ACMI aranžmana sa drugim avio-kompanijama, prenosi Tanjug.

Sam slovenački avio-prevoznik ne posjeduje nijedan avion.

U floti CRJ900 letjelica, četiri aviona su pod ugovorom do 2022. godine, još dva do 2026. i 2027. godine, dok je jedan iznajmljen po ugovoru o plaćanju na sat, gdje "Adria Airways" plaća vlasniku na osnovu korišćenja aviona.

Preostala dva su iznajmljena na dugoročnoj osnovi.

Kako navodi portal “EX-YU Aviation”, "Adria Airways" ima problema sa kašnjenjem i otkazivanjem letova, u uslovima kada traži strateškog partnera koji bi obezbijedio prijeko potreban kapital.

Ta avio-kompanija bi danas trebalo da ima 22 leta iz Ljubljane, od čega su tri čarter leta.

Slovenački regulator je ranije saopštio da preispituje poslovanje "Adria Airways" i da će do kraja oktobra odlučiti da li ponovo da joj izda operativnu dozvolu, što je standardna procedura, prenosi Tanjug.

Vjeruje se da je "Adria Airways" uknjižila gubitak od preko deset miliona eura u prvom ovogodišnjem polugodištu, broj prevezenih putnika je smanjen, a kompanija je nagomilala dug od 60 miliona eura prema povjeriocima.


Vidi sve komentare