Ahmadinedžad poklonio avion predsjedniku Turkmenistana

Prema iranskoj agenciji, sportski avion "Slobodna ptica" sa dva mjesta, po tehničkim karakteristikama zauzima treće mjesto u svojoj klasi u svijetu
118 pregleda 0 komentar(a)
Ahmadinedžad, Foto: Daylife
Ahmadinedžad, Foto: Daylife
Ažurirano: 27.03.2011. 14:21h

Predsjednik Irana Mahmud Ahmadinežad poklonio je predsjedniku Turkmenistana Gurbanguliju Berdimuhamedovu laki avion iranske proizvodnje, javila je danas agencija Irna.

Poklon je turkmenistanskom predsjedniku, koji se nalazi u posjeti Teheranu, "uručen" odmah na aerodromu Mehrabad.

Prema iranskoj agenciji, sportski avion "Slobodna ptica" sa dva mjesta, po tehničkim karakteristikama zauzima treće mjesto u svojoj klasi u svijetu.

Avion, čija je vrijednost aviona oko 120.000 američkih dolara, može da razvije brzinu do 300 kilometara na sat i leti do 1.000 kilometara.

Berdimuhamedov je u Teheran doputovao radi učešća na obeležavanju Noruza - iranske Nove godine, koja je nastupila 21. marta.

Prema iranskim novinskim agencijama, u višednevnim svečanostima koje počinju danas, učestvovaće i predsjednici Avganistana, Iraka, Jermenije, Tadžikistana, kao i katarski prestolonasljednik, omanski ministar inostranih poslova, potpredsjednik Kirgizije i delegacije i predstavnici preduzeća iz 25 zemalja.

Bonus video: