Umrla prva žena kandidatkinja za mjesto zamjenika predsjednika SAD

Ferarova je u svoja tri mandata bila rječita i energična članica kongresa sa reputacijom liberalke.
0 komentar(a)
Džeraldin Feraro, Foto: Focus
Džeraldin Feraro, Foto: Focus
Ažurirano: 26.03.2011. 21:08h

Džeraldin Feraro, članica kongresa iz redova demokrata, koja je 1984. postala prva žena kandidat za mjesto zamjenika američkog predsjednika iz jedne od vodećih stranaka, kada je predsjednički kandidat bio Volter Mondejl, umrla je u 75. godini života, saopštila je njena porodica.

Kako se navodi u saopštenju, Ferarova je poslije 12-godišnje bolesti umrla u bolnici Masačusets Dženeral u Bostonu od raka krvi.

„Hrabrost i bogatstvo njenog duha kojim je tokom života vodila male i velike, javne i lične borbe nećemo nikada zaboraviti i uvijek će nam nedostajati“, navedeno je u saopštenju.

Ferarova je u svoja tri mandata bila rječita i energična članica kongresa sa reputacijom liberalke, kada ju je Mondejl odabrao iz Predstavničkog doma SAD-a čiji su članovi bili pretežno muškarci. Prisustvo Ferarove na listi demokrata je izazvalo uzbuđenje tokom kampanje, naročito među ženama.

Ipak, na dan izbora su republikanski predsjednik Ronald Regan i potpredsjednik Džordž Buš pobijedili Mondejla i Ferarovu ogromnom većinom glasova, odnoseći tako pobjedu u svakoj američkoj državi osim Mondejlove rodne Minesote.

Tokom svog govora te večeri, Ferarova je pozdravila Mondejla i zahvalila za pomaganja ženama da se vinu u politiku.

„Već dva vijeka, kandidati se takmiće za mjesto predsjednika. Niko iz vodećih stranki nije pitao ženu da bude njegova zamjenica, do Voltera Mondejla“, rekla je.

„Kampanje služe svrsi čak i ako ih izgubite“, rekla je Fererova. „Moje kandidovanje je značilo da su dani diskriminacije odbrojani. Amerikanke više nikad neće biti građani drugog reda“.

Tokom kampanje je privukla dosta pažnje jer je raskinula sa katoličkom crkvom zbog podrške pravu na abortus.

Kao prva Amerikanka italijanskog porijekla na listi kandidata za predsjedničke izbore, Ferarova se takođe suočila sa pitanjima da li je njena porodica povezana da organizovanim kriminalom. Ništa toga tipa nije izašlo na vidjelo.

Uz to, morala je da odgovori na bezbroj pitanja o finansijskom stanju njenog supruga, Džona Zaćaroa, preduzetnika u oblasti nekretnina.

Predsjednik Barak Obama cijenio je njen rad i kazao da će ona imati uticaja na život njegovih kćerki.

„Džeraldin će zauvijek biti upamćena kao pionirka koji je uklonila prepreke za žene i sve Amerikance bez obzira na porijeklo i socijalni status“, navedeno je Obaminom saopštenju. „Saša i Malia će odrastati u Americi sa više jednakosti zbog načina života koji je izabrala Džeraldin.“

U godinama nakon kandidature Fererove, za mjesta u Kongresu, namjesništva i predsjedničke kabinete birano je više žena.

Bonus video: