U Fukušimi 1 temperatura blizu tačke ključanja

Ukoliko voda iz bazena bude isparila, šipke goriva ostaće na suvom, što znači opasnost od novog ispuštanja radijacije u okolinu.
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.03.2011. 17:57h

Svih 6 reaktora u oštećenoj japanskoj nuklearnoj elektrani Fukušima 1 povezano je na električne vodove, ali će struja kroz njih poteći poslije neophodnih provjera, saopštila je kompanija koja upravlja elektranom.>>>

U drugom reaktoru atomske centrale Fukušima 1 došlo je do zagrijavanja bazena sa iskorišćenim šipkama nuklearnog goriva i temperatura je blizu tačke ključanja,rekao je Hidehiko Nišijama, zvaničnik agencije za nuklearnu bezbjednost Japana, a prenosi agencija Asošijeted pres (AP).Prema Nišijaminim riječima, visoka temperatura u bazenu vjerovatni je uzrok pare koja izbija iz drugog bloka centrale na japanskoj sjeveroistočnoj obali, razorenoj 11. marta usljed zemljotresa i cunamija.Ove katastrofe su, prema najnovijim podacima japanske policije, usmrtile 9.079 ljudi, a 12.645 smatra se nestalim, javlja Beta.

Agencija Ujedinjenih nacija za atomsku energiju (IAEA) detektovala je radijaciju za 1.600 puta veću od normalne

Radnici su se nakon jednog dana prinudne pauze vratili u Fukušimu 1 kako bi nastavili sa pokušajima da vrate struju u havarisano postrojenje i ohlade pregrijane reaktore.

Radijacija 1.600 puta veća od normalne

Kako javlja britanski BBC, četiri od šest reaktora su priključena na električne vodove, a nivo radijacije u centrali je stabilan, iako se nad drugim i trećim reaktorom i dalje uzdižu bijela para i sivi dim - ono što je prinudilo upravu centrale da evakuiše radnike.

Kad se radi o pojedinačnom ispuštanju u atmosferu, radijacija tog nivoa nije opasna, ali bi mogla da ugrozi zdravlje ljudi ako se zadrži

U reaktoru broj 3 proradila struja

Struja je djelimično proradila u kontrolnoj sali reaktora broj tri u oštećenoj nuklearnoj centrali Fukušima, na sjeveroistoku Japana, gdje su upaljena svijetla, saopštila je danas Tokijska elektro-kompanija (Tepco) koja upravlja centralom.

To je prva kontrolna sala jednog od šest oštećenih reaktora centrale gde je zasvijetlela struja. Električni vodovi ponovo su sprovedeni do drugih reaktora ali dok se ne završe potrebne probe struja još nije puštena.

Tehničke ekipe danima pokušavaju ponovo da uspostave redovno hlađenje reaktora, a u međuvremenu vatrogasci i vojnici posipaju najproblematičnije reaktore morskom vodom iz cisterni sa vodenim topovima.

Sistemi hlađenja reaktora pet i šest, koji su najmanje oštećeni, trenutno jedini rade.

Šest reaktora kompleksa Fukušima 1 nikad više neće biti pušteni u pogon, ali potrebno je da se gorivo u njima ohladi tako što će šipke goriva biti potpuno potopljene i bazeni u kojima se one nalaze redovno snabdevani vodom

Bonus video: