Rusija se povlači iz Savjeta za ljudska prava UN: "Nezakonito i politički motivisano isključenje"

To je bila tek druga suspenzija neke zemlje iz Savjeta za ljudska prava - prva je bila Libija 2011. godine

4127 pregleda 6 komentar(a)
Genadij Kuzmin, zamjenik stalnog predstavnika Rusije u UN na današnjoj sjednici, Foto: REUTERS
Genadij Kuzmin, zamjenik stalnog predstavnika Rusije u UN na današnjoj sjednici, Foto: REUTERS

Rusko ministarstvo vanjskih poslova ocijenilo je "nezakonitim" isključenje Rusije iz Savjeta za ljudska prava Ujedinjenih nacija i dodalo da je donijelo odluku o "prijevremenom povlačenju" iz tog tijela.

UN su u četvrtak donijele odluku da Rusija treba da se isključi iz Savjeta za ljudska prava zbog izvještaja o zvjerstvima počinjenim u oblastima Ukrajine koje je okupirala.

Rusija smatra to isključenje "nezakonitim i politički motivisanim". Cilj je, navode i Moskve, "razmetljivo kažnjavanje suverene države članice UN koja vodi nezavisnu unutrašnju i vanjsku politiku".

Savjet za ljudska prava UN sa sjedištem u Ženevi ima 47 članica koje se biraju na period od tri godine po regionalnim grupama. Rusija je zajedno sa Ukrajinom izabarana kao članica iz Grupe istočnoevropskih zemalja za period 2021-2023.

Na glasanju u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija 93 zemlje članice glasale su za suspenziju Rusije (58 je bilo uzdržano, a 24 su glasale protiv).

Portparol Kremlja Dmitri Peskov rekao je za Skaj njuz da Rusija žali zbog odluke i da će nastaviti da brani svoje interese "koristeći sva moguća pravna sredstva".

To je bila tek druga suspenzija neke zemlje iz Savjeta za ljudska prava. Prva je bila Libija 2011. godine.

Rezoluciju su uvele Sjedinjene Američke Države nakon što su se u kijevskom predgrađu Buča pojavili dokazi o ubistvima civila.

Buča je grad u Ukrajini iz kog su svijet obišle fotografije ubijenih civila koji leže na ulicama vezanih ruku, a neki od njih su i prema navodima ukrajinske vojske mučeni i silovani. Fotografije su navodno nastale nakon povlačenja ruske vojske iz grada.

Bonus video: