Novinarka Al-Džazire ubijena dok je izvještavala na Zapadnoj obali

I arapski kanal Al-Džazira i palestinsko ministarstvo zdravlja potvrdili su smrt novinarke

3564 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Novinarka Al-Džazire Širin Abu Akleh ubijena je jutros kada su izraelski vojnici otvorili vatru dok je izvještavala o sukobima u sektoru Dženin na Zapadnoj obali.

I arapski kanal Al-Džazira i palestinsko ministarstvo zdravlja potvrdili su smrt novinarke.

Dženin je uporište palestinskih oružanih frakcija na sjeveru okupirane Zapadne obale.

Okolnosti njene smrti još nisu jasne, ali video snimak događaja pokazuje da je Abu Akleh pogođena u glavu, tvrdi Al Džazirina Nida Ibrahim.

„Ono što zasad znamo je da je palestinsko ministarstvo zdravlja objavilo njenu smrt. Shireen Abu Akleh je izvještavala o događajima koji su se odvijali u Jeninu, tačnije, izraelskom napadu na grad na sjeveru okupirane Zapadne obale, kada je pogođena metkom u glavu”, rekla je Ibrahim iz palestinskog grada Ramallaha.

„Kao što možete zamisliti, ovo je šok za sve novinare koji su radili s njom“.

Ibrahim je kazala da je Abu Akleh bila „veoma poštovana novinarka“ koja je radila za Al Jazeeru od početka druge palestinske Intifade 2000. godine.

U vrijeme kada je pogođena, nosila je zaštitni prsluk.

Šef ureda Al Jazeere u Ramallahu Walid al-Omary, rekao je da nije bilo pucnjave od strane Palestinaca, suprotstavljajući se izraelskim tvdnjama o događaju, u kojima je vojska spomenula i tu mogućnost, piše Al Džazira.

Izraelska vojska navela je da je, tokom operacije u Jeninu, bila pod snažnim napadom iz vatrenog oružja i eksplozivom, te da je uzvratila.

Giles Trendle, direktor Al Džazire, rekao je da je Mreža „šokirana i ožalošćena“ zbog smrti Shireen Abu Akleh, te je pozvao na transparentnu istragu o događaju.

“Nećemo biti ućutkani’

Prostorije Al Džazire u Pojasu Gaze, u kojoj je i ured Associated Pressa, izraelske snage bombardovale su prije godinu, tokom ofanzive na tu regiju.

„Kao novinari, nastavljamo dalje. Naša misija je da nastavimo. Nećemo biti ušutkani, uprkos pokušajima da nas se utiša. Naša misija je da uvijek informiramo svijet o onome što se događa. To je važnije“, rekao je Trendle.

Prema navodima ministarstvu, stradao je još jedan palestinski novinar, kojeg je pogodio metak u leđa. Radi se o Aliju Samoudiju, koji radi za novine Quds iz Jerusalema, ali on je u stabilnom stanju.

Mnogi u Palestini i u inostranstvu na društvenim mrežama su izrazili šok i nevjericu zbog ubistva Abu Akleh.

„Izraelske okupacione snage usmrtile su našu voljenu novinarku Shireen Abu Akleh dok je pratila njihovu brutalnost u Jeninu ovog jutra. Shireen je bila najistaknutija palestinska novinarka i bliska prijateljica”, napisao je Husam Zomlot, palestinski ambasador u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Bonus video: