Pragmatičar iz radničke klase

Laburista Entoni Albaneze ima reputaciju političara koji je spreman na saradnju izvan ideoloških linija

12255 pregleda 1 komentar(a)
Entoni Albaneze, Foto: Rojters
Entoni Albaneze, Foto: Rojters

Entoni Albaneze, koji je od danas premijer Australije, je pragmatični lider koji je potekao iz radničke klase i obećao da će okončati podjele u zemlji.

”Želim da svaki roditelj bude u prilici da kaže svom djetetu da nezavisno od toga odakle dolazi ili gdje živi, da su u Australiji vrata prilike otvorena za sve nas”, kazao je u pobjedničkom govoru novi australijski premijer, kojeg mnogi zovu Albi.

”Želim da promijenim zemlju. Želim da promijenim način na koji politika funkcioniše u ovoj zemlji”, kazao je lider Laburističke partije dok se pripremao da zamijeni devetogodišnju konzervativnu vladu nakon pobjede na parlamentarnim izborima u subotu.

”Želim odnos zasnovan na saradnji. Želim da okupim ljude, uključujući države i teritorije, kao i lokalnu vladu... isto kao što ću okupiti sindikate i zaposlene i druge organizacije na samitu zapošljavanja narednih mjeseci”.

U fokusu izborne kampanje laburista naglasak bilo je radničko porijeklo Albanezea - dječaka kojeg je u socijalnom smještaju odgojila samohrana majka sa invalidskom penzijom - i na njegovom imidžu pragmatičnog ujedinitelja.

”Nijesmo imali puno, ali je bilo dovoljno”, kazao je Albaneze govoreći o svom odrastanju.

Albaneze je rastao u Kamperdaunu, predgrađu Sidneja, vjerujući da je njegov otac preminuo u saobraćajnoj nesreću. Tek je kao tinejdžer od majke saznao da mu je otac živ i da se nalazi u Italiji. Albaneze je u više nevrata kazao da tada nije želio da pronađe oca. Međutim, poslije smrti majke on je 2009. pronašao oca, polubrata i polusestru.

Skot Morison sa suprugom Dženi i kćerkom Ebi nakon izbornog poraza
Skot Morison sa suprugom Dženi i kćerkom Ebi nakon izbornog porazafoto: REUTERS

Njegov uspon od skromnih početaka je nešto što je čovjek kojeg je on porazio na izborima, odlazeći premijer Skot Morison, isticao kada je tokom televizijske debate upitan da kaže čemu se divi kod protivnika.

”Kod Entonija sam se uvijek divio tome što nikada nije zaboravio odakle potiče”, kazao je Morison tokom debate, hvaleći odlučnost i napore Albanezea.

Albaneze, 59, ušao je u parlament 1996. godine - na početku prve od dvije decenije koliko su laburisti proveli u opoziciji. Povaratak Laburističke partije na vlast, od 2007. do 2013. godine, obilježile su svađe unutar rukovodstva a on je tada otvoreno kritikovao obje strane.

Tokom tih godina stekao je reputaciju čovjeka, koji je spreman na saradnju izvan ideoloških linija, kao lider Poslaničkog doma.

Nakon poraza na izborima 2010. godine, laburisti su bili dio prve manjinske vlade u zemlji u posljednjih 70 godina, što je značilo da im je bila neophodna podrška konzervativaca i nezavisnih poslanika za usvajanje zakona.

Međutim, prema procjenama pojedinih političkih analitičara - broj zakona usvojenih u poređenju sa brojem dana trajanja te vlade - ispostavilo se da je to jedan od najproduktivnijih parlamenata u istoriji Australije.

”Postojao je pokušaj da se izazove haos, ali se Entoni kao lider Predstavničkog doma pobrinuo da se rad vlade nastavi”, kazao je Kreg Emerson, koji je u toj vladi bio ministar trgovine.

Albaneze je sa svega 12 godina pomogao u organizaciji štrajka kojim je spriječeno da socijalni smještaj njegove majke bude prodat investitorima.

Oni koji poznaju novog premijera Australije kažu da se on istinski vodi mješavinom pragmatizma i brige za socijalnu pravdu koji je stekao tokom borbi iz djetinstva. Kao tinejdžer žalio se jednom poslaniku da je njegovoj majki pokvaren šporet.

”To mi je pružilo odlučnost, svakog dana, da pomognem ljudima poput mene da odrastu da imaju bolji život”, kazao je Albaneze januaru, prisjećajući se kako je povremeno, kada njegova majka nije imala novca, zavisio od susjeda za hranu.

Albaneze je prvi u porodici koji je pohađao fakultet. Završio je ekonomiju i uključio se u studentsku politiku.

Kada je imao 22 godine izabran je za predsjednika Mladih laburista, omladinskog ogranka stranke, a radio je kao istraživač za vrijeme reformističke vlade Boba Houka, laburističkog premijera sa najdužim stažom.

”Entoni ima kapacitet da gleda izvan partijskih političkih saveza”, kazao je Robert Tikner, bivši član laburista kojem se Albaneze požalio na pokvareni šporet njegove majke.

Budući premijer “vjeruje u ideju da postoje ljudi dobre volje u zajednici”, kazao je Tikner u telefonskom intervjuu za Rojters. “On nije isključiv”.

Bonus video: