Blinken: Kina najozbiljnija dugoročna prijetnja međunarodnom poretku

"Kina je jedina zemlja koja ima namjeru da preoblikuje međunarodni poredak i koja sve više ima ekonomsku, diplomatsku, vojnu i tehnološku moć da to uradi", rekao je američki državni sekretar

6775 pregleda 16 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Državni sekretar SAD Entoni Blinken rekao je da administracija predsjednika Džoa Bajdena namjerava da međunarodni blok koji se protivi ruskoj invaziji Ukrajine, postane šira koalicija za suprotstavljanje, po mišljenju administracije, ozbiljnijoj i dugoročnijoj prijetnji globalnom poretku - od Kine.

U govoru u kojem je izložio politiku SAD prema Kini, Blinken je naveo pristup zasnovan na tri stuba u trci sa Kinom za definisanje ekonomske i vojne ravnoteže u 21. vijeku.

Elementi te politike ključni za pristup SAD su ulaganje u domaću, američku infrastrukturu i tehnologiju, zajedno s jačanjem diplomatskog kontakta s "potencijalno ranjivim zemljama", rekao je Blinken.

Dok SAD vide Rusiju i ruskog predsjednika Vladimira Putina i negov rat u Ukrajini kao najurgentniju prijetnju za međunarodnu stabilnost, Blinken je rekao da američka administracija vjeruje da Kina predstavlja veću opasnost.

"Dok se nastavlja rat predsjednika Putina, mi ćemo ostati usmjereni na najozbiljniji dugoročni izazov međunarodnom poretku, a to je onaj koji predstavlja Narodna Republika Kina", rekao je Blinken.

"Kina je jedina zemlja koja ima namjeru da preoblikuje međunarodni poredak i koja sve više ima ekonomsku, diplomatsku, vojnu i tehnološku moć da to uradi", rekao je američki državni sekretar.

On je rekao da bi vizija koju ima Kina, mogla svijet da udalji od univerzalnih vrijednosti koje su bile veliki dio napretka svijeta tokom proteklih 75 godina, od čega je i sama Kina imala velike koristi, ali da sada, pod predsjednikom Si Djinpingom "pokušava da poktopa" taj sistem.

Blinken je iznio principe za usmjerenje resursa, prijatelja i saveznika da se suprotstave sve većem jačanju Kine širom svijeta.

On je istakao da SAD ne nastoje da promijene kineski politički sistem, već žele da ponude isprobanu alternativu.

"Ovdje se ne radi o tome da se zemlje primoraju da biraju, radi se o tome da im se da izbor", rekao je on.

On je priznao da SAD imaju ograničenu sposobnost da direktno utiču na kineske namjere i ambicije i da će umjesto toga da se usredsrede na oblikovanje strateškog okruženja oko Kine.

"Ne možemo se osloniti na to da će Peking promijeniti svoju putanju. Tako da ćemo oblikovati strateško okruženje oko Pekinga da unapredimo našu viziju otvorenog i inkluzivnog međunarodnog sistema", rekao je on u govoru na univerzitetu Džordž Vašington.

Za sada nema odgovora Kine reakcije na njegov govor, održan dan poslije završetka Bajdenove posjete Južnoj Koreji i Japanu, gdje je Kina bila među glavnim temama razgovora.

Bonus video: