Policija donijela pogrešnu odluku

Od vlasti se očekuju odgovori i zato što se ispostavilo da dodatna državna potrošnja na bezbjednost škola i policajce obučene za masovne pucnjave nisu spriječili masakr

10438 pregleda 2 komentar(a)
Sa protesta protiv NRA u Hjustonu, Foto: Reuters
Sa protesta protiv NRA u Hjustonu, Foto: Reuters

Uspaničena djeca i nastavnici zvali su policiju iz učionice u osnovnoj školi u Teksasu gdje se odigravao masakr, moleći za intervenciju, dok je dvadesetak policajaca čekalo u hodniku skoro sat prije nego što su ušli u prostoriju, saopštile su juče vlasti.

Najmanje dvoje djece je zvalo policiju iz dvije povezane učionice nakon što je 18-godišnji Salvador Ramos upao sa poluautomatskom puškom AR-15, rekao je Stiven Mekrou, direktor teksaškog Odjeljenja za javnu bezbjednost. Ramos je ubio 19 učenika četvrtog razreda i dvije nastavnice.

Rezultati ankete Rojters/Ipsos nakon masakra u Teksasu
Rezultati ankete Rojters/Ipsos nakon masakra u Teksasufoto: Graphic News

Komandir na licu mjesta, načelnik policijske uprave školskog okruga u Juvaldiju u Teksasu, mislio je da je Ramos zabarikadiran u učionici i da djeca više nisu u opasnosti, dajući policiji vremena da se pripremi, rekao je Mekrou.

”To je bila pogrešna odluka”, dodao je.

Uprkos tome što je masakr intenzivirao dugogodišnju raspravu o zakonima o oružju, Nacionalno udruženje vlasnika oružja (NRA) otvorilo je juče godišnju konvenciju u Hjustonu. Ispred zgrade u kojoj se održava sastanak, okupila se grupa demonstranata koji su nosili krstove sa fotografijama žrtava pucnjave i uzvikivali: “NRA, odlazi” i “Sramota, to su mogla biti vaša djeca”, dok su pristizale stotine članova najvećeg lobija za oružje u zemlji.

Sa konvencije NRA
Sa konvencije NRAfoto: Reuters

Predsjednik Džo Bajden, koji je pozvao Kongres da odobri nova ograničenja za oružje, sjutra će posjetiti grad Juvaldi.

Pojavili su se snimci na kojima očajni roditelji ispred škole tokom napada mole policajce da upadnu u zgradu.

Pošto je slupao svoj kamionet blizu škole, Ramos je preskočio ogradu i ušao kroz otključana vrata oko 11.40, 12 minuta nakon sudara. Vrata, koja su obično zaključana, možda su ostala otvorena zbog roditelja koji su prisustvovali dodjeli nagrada.

Dva policajaca su ušla u školu četiri minuta kasnije, ali su se sklonili nakon što je Ramos ispalio više metaka na njih. Ubica se zabarikadirao u učionici sa žrtvama, sat vremena prije nego što je taktički tim američke granične patrole upao i ubio ga.

Ponašanje agenata je u suprotnosti sa pristupom koji su usvojile policijske agencije, da se odmah suprotstave “aktivnim napadačima” u školama kako bi zaustavili krvoproliće.

Broj žrtava je porastao pošto je suprug jedne od učiteljica preminuo od srčanog udara u četvrtak dok se pripremao za njenu sahranu.

Texas
foto: Reuters

Od vlasti se očekuju odgovori i zato što se ispostavilo da dodatna državna potrošnja na bezbjednost škola i policajce obučene za masovne pucnjave nisu spriječili masakr. Školski okrug, koji obuhvata devet škola, ima sopstvenu policiju od četiri člana, navedeno je zvaničnom sajtu. Učenici prolaze obuku o zaključavanju, evakuaciji i drugim bezbjednosnim procedurama.

Istražitelji i dalje utvrđuju motiv. Ramos, koji je napustio srednju školu, nije imao krivični dosije niti istoriju mentalnih bolesti. Međutim, nekoliko minuta prije napada, on je na internetu napisao poruku u kojoj je rekao da se sprema da “puca u osnovnu školu”.

Njegov pohod je počeo u kući gdje je živio sa babom, kada joj je pucao u lice i pobjegao prema školi. Ona je još u bolnici.

Otac napadača, koji se takođe zove Salvador Ramos (42), izrazio je kajanje zbog postupaka svog sina.

“Samo želim da ljudi znaju da mi je žao, čovječe, (zbog) onoga što je moj sin uradio”, rekao je stariji Ramos za “Dejli bist”.

Njegova majka je kazala da nema objašnjenje za Ramosov napad.

“Ne znam šta je mislio”, rekla je Adrijana Martinez. “Imao je svoje razloge zašto je uradio to što je uradio i molim vas nemojte ga osuđivati. Želim samo da mi oproste nevina djeca koja su umrla”.

Bonus video: