Vrhovni sud SAD ukinuo pravo na abortus

Očekuje se da 36 miliona žena u reproduktivnom dobu ostane bez prava na abortus

28771 pregleda 25 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Američki Vrhovni sud poništio je presudu Rou protiv Vejda iz 1973. godine koja je ženama omogućavala ustavno pravo na abortus - čime je prekid trudnoće bio legalizovan na čitavom području Sjedinjenih Država.

Sud je, odlukom za koju je glasalo šestoro sudija dok ih je protiv bilo troje, podržao zakon američke države Misisipi - koji zabranjuje abortus nakon 15 sedmica trudnoće, prenosi Glas Amerike.

Takođe, sudije su smatrale da je presuda u slučaju Rou protiv Vejda, kojom su abortusi bili dozvoljeni u periodu između 24. i 28. nedjelje trudnoće pogrešna – jer se u američkom Ustavu ne pominje pravo na pobačaj.

Nacrt verzije presude koja je u javnost procurila u maju, čiji je autor konzervativni sudija Vrhovnog suda Semjuel Alito, ukazivala je na vjerovatnoću da će presuda Rou protiv Vejda – i tada je izazvala političku buru.

Zvanična odluka, objavljena danas, koju je sačinio sudija Alito - zasnovana je na tom nacrtu.

"U Ustavu se ne pominje abortus i nijedno takvo pravo nije implicitno zaštićeno nijednom ustavnom odredbom", naveo je Alito u presudi.

“Presuda Rou protiv Vejda je bila pogrešna od samog početka. Obrazloženje joj je bilo slabo, a odluka je imala štetne posljedice. I umjesto da doprinesu nacionalnom konsenzusu u vezi sa abortusom – slučajevi Rou i Kejsi dodatno su rasplamsali podjele”, naveo je u obrazloženju odluke sudija Alito.

Očekuje se da 36 miliona žena u reproduktivnom dobu ostane bez prava na abortus, prema zdravstvenoj organizaciji koja pruža abortuse Planiranje porodice.

Troje liberalnih sudija Stiven Brejer, Sonja Sotomajor i Elena Kegen istakli su zajedničko neslaganje nakon odluke Vrhovnog suda.

"Jedan od epiloga je jasan – ugrožavanje prava žena, kao i njihovog statusa slobodnih i jednakih građanki. Od trenutka kad zatrudni - ženi se oduzima pravo govora. Državi se omogućava da je prisili da sprovede proces trudnoće do kraja - čak i uz najvišu ličnu i porodičnu cijenu”, saopštili su Brejer, Sotomajor i Kegen.

Ukidanjem abortusa kao ustavnog prava – odlukom Vrhovnog suda državama se vraća mogućnost da donose zakone koji ga zabranjuju. Očekuje se da bi 26 američkih država moglo usvojiti legislativu koji će zabraniti taj medicinski zahvat.

Misisipi je među trinaest država sa pripremljenim propisima koji bi zabranili abortus u slučaju poništavanja presude Rou protiv Vejda.

Presuda Rou protiv Vejda priznavala je pravo na ličnu privatnost zasnovanu na američkom Ustavu - kojom se ženama štiti mogućnost da prekinu trudnoću. Vrhovni sud je presudom iz 1992. pod nazivom "Planirano roditeljstvo jugoistočne Pensilvanije protiv Kejsi" još jednom potvrdio pravo na abortus i zabranio zakone koji ograničavaju pristup abortusu.

Dok bi abortus, nakon posljednje odluke Vrhovnog suda, mogao postati nezakonit u konzervativnijim američkim državama – izvjesno je da se to neće dogoditi u onim koje su liberalne.

Njih najmanje deset raspolaže zakonima koji štite prava žena na pobačaj.

Bonus video: