Zvaničnici SAD: Metak na novinarku vjerovatno ispalili Izraelci, nema razloga da se vjeruje da je bilo namjerno

Balistički eksperti su zaključili da je metak jako oštećen što je onemogućilo da se jasno zaključi ko ga je ispalio

5470 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država (SAD) zaključili su da je pucnjava s izraelskih pozicija vjerovatno ubila novinarku Al Džazire Širin Abu Akleh, ali nema razloga da se vjeruje da je pucanje bilo namjerno, saopštio je danas Stejt department.

To je rezultat testova fragmenata metka, nađenog u tijelu žrtve, koje su sproveli balistički eksperti pod nadzorom SAD, rekao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

Balistički eksperti su zaključili da je metak jako oštećen što je onemogućilo da se jasno zaključi ko ga je ispalio, dodao je Prajs.

Palestinka Abu Akleh, dugogodišnja novinarka i državljanka SAD, dobro poznata u arapskom svijetu, ubijena je dok je izvještavala o izraelskoj vojnoj raciji 11. maja u izbjegličkom logoru u Dženinu na okupiranoj Zapadnoj obali.

Palestinski očevici, uključujući njene kolege, su rekli da su je ubili izraelski vojnici i da nije bilo palestinskih ekstremista u blizini.

Izraelske vlasti su saopštile da je novinarka ubijena u sukobu sa palestinskim ekstremistima i da samo forenzička analiza metka može da potvrdi da li ga je ispalio izraelski vojnik ili palestinski ekstremista.

Uz to su oštro porekle da je novinarka namjerno ciljana, ali je rečeno da ju je možda greškom pogodio izraelski vojnik tokom razmjene vatre s ekstremistom.

Američki bezbjednosni zvaničnici su ispitali rezultate i palestinske i izraelske istrage i "zaključili da je pucnjava sa pozicije IDF ( Izraelskih odbrambenih snaga) izgleda odgovorna za smrt Abu Akleh", rekao je portparol Prajs.

SAD "nisu našle razloga za vjerovanje da je to bilo namjerno, već da je prije rezultat tragičnih okolnosti tokom vojne operacije predvođene IDF-om protiv frakcija palestinskog Islamskog džihada", naveo je potparol.

"Izuzetno detaljnu forenzičku analizu" je sprovela nezavisna treća strana, dodaje se u saopštenju.

Izraelska vojska je predstavila rezultate svoje istrage u saopštenju koje će vjerovatno izazvati gnijev Palestinske uprave.

Ta uprava je odbila svaku izraelsku ulogu u istrazi i nije htjela da preda metak izraelskim vlastima.

Vojska je navela da je metak bio u posjedu američkih zvaničnika tokom analize, ali da su ga ispitali izraelski eksperti u forenzičkoj laboratoriji u Izraelu.

Komandant izraelske vojske Aviv Kohavi je naredio da se istraga nastavi svim sredstvima na raspolaganju, te da će odluka o krivičnoj istrazi biti donijeta tek kada se za vrši operativna.

Palestinska uprava i Al Džazira su odmah poslije ubistva novinarke optužili izraelske snage da su je namjerno ciljale.

Rekonstrukcija ubistva koju je organizovao AP podržava tvrdnje palestinskih očevidaca, a istrage CNN, Njujork posta i Vašington posta su došle do sličnih zaključaka.

Bonus video: