Napadač na paradu u Čikagu legalno kupio arsenal oružja

Policija je saopštila da nema dokaza da se radi o antisemitskom ili rasisitičkom napadu, a osumnjičeni napadač je identifikovan kao 21-godišnji Robert E. Krimo

14494 pregleda 0 komentar(a)
Robert E. Krimo, Foto: REUTERS
Robert E. Krimo, Foto: REUTERS

Muškarac optužen za napad na paradu povodom Dana nezavisnosti u predgrađu Čikaga legalno je kupio oružje, ispalio više od 70 metaka sa krova zgrade i obukao žensku odjeću kako bi prošao neprimijećeno u masi, objavili su lokalni zvaničnici.

Osumnjičeni, 21-godišnji Robert E. Krimo, priveden je u ponedjeljak nakon što se predao policiji, nekoliko sati poslije napada na paradu u Hajlend parku u Ilinoisu, gdje je šest osoba ubijeno a preko 30 je ranjeno.

Čikago
foto: REUTERS

Zvaničnici su na konferenciji za novinare kazali da je on nekoliko nedjelja planirao napad, a nadležni i dalje razmatraju vrstu optužnice.

Krimo ima upečatljive tetovaže na licu, a juče je nosio žensku odjeću kako bi sakrio identitet, saopšteno je iz policije. Nakon napada uspio je da se sakrije među uspaničenim građanima, a kasnije je pobjegao u kuću njegove majke gdje je uzeo automobil.

Zvaničnici su kazali da ne znaju kakav je motiv napada u dominantno jevrejskoj četvrti, ali su istakli da nemaju dokaza da je antisemitske ili rasističke prirode.

Osumnjičeni je koristio moćno oružje, pušku sličnu AR-15, koju je ostavio na mjestu napada. Takođe je imao sličnu pušku u automobilu njegove majke, kao i nekoliko komada odužja u njegovoj kući, koje je sve kupio legalno u Ilinoisu.

Načelnica vlasti u Hajlend parku Nensi Rotering kazala je da je zajednica u šoku nakon jučerašnjeg napada .

„Ova tragedija nije smjela da nam se desi”, kazala je ona za NBC. „Kao mala zajednica svi mi poznajemo nekoga ko je direktno pogođen i naravno svi tugujemo”.

Rotering je kazala da je poznavala napadača kada je bio dječak iz kluba izviđača. „Šta se dogodilo? Kako je neko postao ovako ljut, ovako pun mržnje”, kazala je ona.

„Naša nacija mora da razgovara o ovim događajima koji se dešavaju na nedeljnom nivou i u kojima su desetine ljudi ubijene legalno kupljenim oružjem”.

Napad se dogodio u trenutku kada se u SAD vodi užarena debata o kontroli naoružanja i o tome da li strože mjere mogu spriječiti česta masovna ubistva.

Američki Vrhovni sud naveo je prošlog mjeseca da je ustavno pravo da se oružje nosi u javnosti u presudi kojom je olakšao izmjene modernijih strožih regulativa koje se odnose na nošenje naoružanja.

Bonus video: