Šta se desilo nakon što je FBI pretresao Trampovu kuću: Bivšeg predsjednika podržali mnogi republikanci

Ako želi ponovo da se kandiduje za predsjednika 2024, što je nagovijestio, biće mu potrebna podrška republikanaca. Sa druge strane, i mnogim republikancima je potreban Tramp ako žele da ostvare dobre rezultate na kongresnim izborima u novembru

25344 pregleda 12 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters

Kandidat kojeg je podržao bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Tramp pobijedio je kandidata establištmenta Republikanske stranke na primarnim izborima za guvernera u Viskonsinu, piše Glas Amerike.

U Konektikatu, se desilo slično sa kandidatom za mjesto u Senatu.

Poslije pretresa Trampove vile od strane FBI-a, Trampa su ponovo podržali mnogi republikanci - od Miča Mekonela, do teoretičarke zavjere Mardžori Tejlor Grin.

Događaji od ove nedjelje su samo iskristalisali Trampov dobrostojeći status u partiji koju već sedam godina pokušava da preoblikuje i promijeni joj imidž.

Ako želi ponovo da se kandiduje za predsjednika 2024, što je nagovijestio, biće mu potrebna podrška republikanaca. Sa druge strane, i mnogim republikancima je potreban Tramp ako žele da ostvare dobre rezultate na kongresnim izborima u novembru.

"Jedan period se osjećalo da Trampov pokret gubi podršku. Ali, sada se stvari brzo mijenjaju", kaže Džef Dankan, republikanac iz Džordžije koji ne podržava Trampa.

Odgovor republikanaca na pretres Trampove kuće u Mar-a-Lagu, pokazao je koliko im je potrebno da ga drže uz sebe. Čak i neki njegovi potencijalni protivkandidati za predsjedničku trku unutar stranke, kao što je guverner Floride Ron Desantis, podržali su Trampa u ovoj situaciji. Isto rade i njegovi kritičari, poput guvernera Merilenda Larija Hogana.

Ali, i prije nego što je FBI sproveo pretres Trampove kuće u potrazi za eventualnim dokumentima koje je predsjednik iznio iz Bijele kuće protivzakonito, postojala je jaka podrška u stranci.

Naime, oko 180 republikanskih kandidata na primarnim izborima, koje je podržao Tramp, uspjeli su da pobijede protivkandidate od maja. Manje od 20 ih je izgubilo.

Samo dvoje od 10 republikanaca koji su glasali za Trampov opoziv ima šanse da ponovo osvoji mandat u Kongresu, a za ostale se procjenjuje da će izgubiti.

Ipak, istrage koje se vode protiv Trampa mogle bi da ugroze rezultat republikanaca na kongresnim izborima u novembru, posebno u nekim neodlučnim državama, poput Viskonsina, gdje republikanski kandidati pretenduju da uzmu guvernerska mjesta od demokrata.

Koje su sve istrage u toku?

Pretres koji je sproveo FBI je u sklopu federalne istrage o tome da li je Tramp protivzakonito iznio povjerljiva dokumenta iz Bijele kuće u svoju vilu na Floridi.

Tužioci u Vašingtonu i Džordžiji istražuju Trampovu ulogu u pokušajima da se preokrenu rezultati izbora 2020, za koje on lažno tvrdi da su pokradeni.

Kongresni odbor koji istražuje nerede u Kongresu 6. januara, utvrđuje koliko je Tramp umiješan u nerede i da li je na neki način učestvovao u njihovoj organizaciji.

I konačno, u Njujorku se vodi istraga o tome da li je Tramp lagao o vrijednosti svoje imovine kada je trebalo da plati porez. U toj istrazi, bivši predsjednik se pojavio pred sudom u Njujorku i pozvao se na pravo da ne odgovara na pitanja tužioca, dato Petim amandmanom.

Ove istrage su problematične za republikance koji žele da se fokusiraju na kritikovanje aktuelnog predsjednika SAD Džozefa Bajdena, visoke inflacije, imigracije i drugih problema.

"Danas bi svaki republikanac trebalo da se fokusira na to koliko je loš Džo Bajden, kako je visoka inflacija, kako je teško voditi posao ili održavati domaćinstvo. Umjesto toga, govorimo o istrgama, Trampu koji se brani ćutanjem, teoretičarima zavjere koje podržava", kaže Džef Dankan.

"Ovo je oduvijek bila i biće Republikanska stranka Donalda Trampa", kaže čelnik Demokratskog nacionalnog komiteta Džejmi Harison.

Međutim, postoji dio stranke koji nije za Trampa. Samo ove nedjelje neki republikanci platili su tri miliona dolara za TV reklame u neodlučnim državama, u kojima govore o Trampovoj ulozi u neredima 6. januara. Ti oglasi se emituju u Arizoni, Džordžiji, Mičigenu, Nevadi, Severnoj Karolini, Pensilvaniji i Viskonsinu.

Trampove pristalice su, međutim, uvjerene da on može da osvoji predsjedničku nominaciju Republikanske stranke 2024. godine.

"Biće veoma teško da neko drugi osvoji nominaciju. A Tramp će se kandidovati, to je sigurno", kaže Stiven Mur, bivši Trampov ekonomski savjetnik.

Republikanac Tom Rajs iz Južne Karoline, pak, misli da će Tramp izgubiti.

"U normalnim okolnostima, morate da osvojite i nešto više od svoje baze. Morate da osvojite i glasove sredine, a možda i sa druge strane", kaže Rajs koji je izgubio na primarnim izborima pošto je glasao za Trampov opoziv.

Bonus video: