Tramp je Lavrovu odao napad na Islamsku državu, Siju napad na Siriju

Bivši predsjednik pod FBI istragom zbog mogućeg kršenja Zakona o špijunaži

21728 pregleda 31 komentar(a)
Tramp sa Sijem u Mar-a-Lagu, Foto: Reuters
Tramp sa Sijem u Mar-a-Lagu, Foto: Reuters

Nedavna zapljena klasifikovanih vladinih dokumenata na rakošnom imanju Mar-a-Lago, bivšoj "zimskoj Bijeloj kući", jasno pokazuje koliku bezbjednosnu zabrinutost izaziva bivši američki predsjednik, kažu stručnjaci.

Donald Tramp je pod FBI istragom zbog mogućeg kršenja Zakona o špijunaži koji, između ostalog, brani dijeljenje povjerljivih informacija osobama koje ih nisu ovlašćene imati.

Odao je Lavrovu visoko povjerljivu informaciju

Tramp je i kao predsjednik nekad to znao činiti. Početkom mandata spontano je ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu odao visoko povjerljivu informaciju o operaciji protiv Islamske države, prenosi Hina.

Ali je Mar-a-Lago, gdje se organizuju vjenčanja, proslave i dobrotvorne večere, poseban trn u oku američkoj obavještajnoj službi. Iako tajna služba osigurava bivšeg predsjednika i lokaciju, njezini agenti nemaju ovlašćenja da kontrolišu goste ili članove Trampovog kluba.

Rezort u Mar-a-Lagu
Rezort u Mar-a-Lagufoto: Reuters

Nalog za pretres Trampovog imanja očito pokazuje zabrinutost za državnu bezbjednost, kazala je bivša zvaničnica američkog ministarstva pravosuđa Meri Mekord.

"Očito im je bilo vrlo važno vratiti dokumente u siguran prostor", rekla je. "Držanje vrlo povjerljivih dokumenata na mjestu gdje dolaze brojni strani posjetioci i drugi koji bi mogli imati veze sa stranim vladama i agentima, stvara značajnu bezbjednosnu prijetnju".

Trump tvrdi da se ne radi o dokumentima s oznakom tajnosti

Trump, pak, tvrdi da je sa svih dokumenata koje ima skinuta oznaka tajnosti i da su bili na sigurnom mjestu.

Agenti FBI početkom su sedmice s imanja odnijeli više desetina kutija s dokumentima, uključujući i neke s informacijama o odbrani.

"To okruženje je noćna mora za rukovanje visoko povjerljivim informacijama", rekao je bivši američki obavještajni zvaničnik. "Noćna mora".

Ministarstvo pravosuđa nije objavilo gdje su i kako dokumenti i fotografije bili čuvani, ali je 'ležernost' u Mar-a-Lagu dobro poznata.

Dobar je primjer svečana večera Trampa i tadašnjeg japanskog premijera Šinza Abea koja je 2017. organizovana na velikoj otvorenoj terasi u Mar-a-Lagu uz brojne druge zvanice.

Abe i Tramp
Abe i Trampfoto: Reuters

Večeru je poremetio sjevernokorejski raketni test, pa su gosti koji su kružili okolo mogli čuti, a snimiti, razgovor Trampa i Abea o protivmjerama.

Kineskom predsjedniku odao napad na Siriju

Bijela kuća je potom odlučila uspostaviti sigurnu sobu u Ma-a-Lagu za osjetljive razgovore. Tamo su Tramp i saradnici odlučili pokrenuti vazdušne napade na Siriju zbog upotrebe hemijskog oružja.

Nakon što je odluka donijeta, Tramp se sredio za svečanu večeru s kineskim predsjednikom Sijem Đinpingom. Izdržao je do čokoladnog dezerta, ali je kineskom kolegi onda otkrio šta namjerava preduzeti, piše Hina.

Godine 2019. jedna je Kineskinja sa skrivenim malicioznim softverom prošla prvu bezbjednosnu kontrolu na ulaz u klub u Mar-a-Lagu i uhapšena je u posljednji čas.

Tadašnji šef osoblja Bijele kuće Džon Keli pokušao je ograničiti pristup Mar-a-Lagu, ali je Tramp na to odbio pristati.

Bonus video: