Bivši australijski premijer: Preuzeo sam pet ministarskih mjesta zbog odgovornosti

"Samo sam kao premijer mogao da razumijem težinu odgovornosti koja je bila na mojim plećima i ni na kom drugom", dodao je Skot Morison

2775 pregleda 4 komentar(a)
Skot Morison, Foto: Shutterstock
Skot Morison, Foto: Shutterstock

Bivši premijer Australije Skot Morison (Scott Morrison) rekao je u srijedu, 17. avgusta, da je odlučio da tajno položi zakletvu u pet ključnih ministarstava tokom pandemije jer je smatrao da je odgovornost za državu bila samo na njemu.

Morison, koji je podnio ostavku na mjesto lidera Liberalne partije nakon što je izgubio na parlamentarnim izborima u maju, obratio se na konferenciji za novinare kako bi odgovorio na salvu kritika laburističke vlade i njegove vlastite stranke zbog ovog poteza bez presedana.

Premijer Entoni Albanez (Anthony Albanese) rekao je da je Morisonovo potez bio udar na Vestminsterski sistem vlasti tako što se tajno imenovao na čelo pet resora, uključujući unutrašnje poslove, trezor, zdravstvo, finansije i resurse između 2020. i 2021. godine.

Trojica ministara nijesu znala da Morison dijeli vlast nad njihovim ministarstvima sve do otkrića ove nedjelje, rekli su oni.

"Upravljao sam brodom usred oluje", rekao je Morison novinarima, podsjećajući kako je pandemija pogodila Australiju 2020.

"Samo sam kao premijer mogao da razumijem težinu odgovornosti koja je bila na mojim plećima i ni na kom drugom", dodao je on.

Morison je rekao da nije "preuzeo" ministarstva, nakon što je položio zakletvu pred generalnim guvernerom, i da nijedan ministar nije ometan osim jednom prilikom, kada je odbio projekat.

On je rekao da nije obavijestio ministre jer bi ovlašćenja koristio samo u hitnim slučajevima.

"Činjenica da ministri nijesu bili svjesni ovih stvari je zapravo dokaz mog nemiješanja ili izostanka intervencije u bilo koju njihovu aktivnost", rekao je Morison.

Generalni guverner Dejvid Harli (David Hurley), predstavnik britanske kraljice u Australiji, postupio je po savjetu tadašnje vlade, a pitanja o tajnosti bila su stvar prethodnog Morisonovog kabineta, naveo je njegov portparol u saopštenju.

"Generalni guverner nije imao razloga da vjeruje da imenovanja neće biti saopštena", rekao je on.

Džordž Vilijams (George Williams), stručnjak za ustavno pravo na Univerzitetu Novi Južni Vels, rekao je da Australija ima kabinetski sistem koji se oslanja na grupu ljudi koji upravljaju zemljom, a ne na predsjednički.

"Sama tajnost je u srži problema", rekao je on.

Ministar finansija Džim Čalmers (Jim Chalmers) rekao je da je Morisonovo ponašanje "diktatorsko" i da li će on ostati u parlamentu predstavlja test za lidera liberalne opozicije Pitera Datona (Peter Dutton).

Morison je to odbacio i rekao da je vanredna ovlašćenja dao demokratski izabrani premijer u skladu sa zakonom.

Morisonovo tajno gomilanje ministarskih uloga počelo je sa ministarstvima zdravlja i finansijama 2020. godine, zbog zabrinutosti da bi ovi ministri mogli biti zaraženi od Kovid-19 dok su imali vanredna ovlašćenja.

U maju 2021. Morison je takođe postao ministar unutrašnjih poslova i finansija.

Morison je rekao da je to učinjeno djelimično zbog budžeta koji je dostavljen u maju i pregovora sa Britanijom i Sjedinjenim Državama oko sporazuma AUKUS vezanog za nuklearne podmornice.

Ministarka unutrašnjih poslova Kler O'Nil (Clare O'Neil) rekla je za ABC TV da obavještajne agencije nijesu znale da je Morison ministar unutrašnjih poslova.

"Šef ASIO (Australijske bezbjednosno-obavještajne organizacije), agencije za koju sam ja odgovorna, nije znao da postoji drugi ministar unutrašnjih poslova čitavu godinu... Ovo zaista izaziva ranjivost naše zemlje", kazala je O’Nil.

Glavni pravni savjetnik vlade daće premijeru Albanesu u ponedjeljak mišljenje o ovom pitanju.

"Ovo je u osnovi rušenje našeg demokratskog sistema," rekao je Albanese u srijedu, nakon što je odslušao Morisonovu konferenciju za novinare.

Bonus video: