Sjeverna Koreja lansirala raketu preko Japana

Ministar odbrane Jasukazu Hamada rekao je da Japan neće isključiti nijednu opciju, uključujući mogućnost protivnapada, jer želi da ojača svoju odbranu suočen sa ponovljenim lansiranjem projektila iz Sjeverne Koreje

9408 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Nuklearno naoružana Sjeverna Koreja po prvi puta u pet godina ispalila je balističku raketu preko Japana koji je upozorio svoje građane da se sklone.

Japanska vlada upozorila je građane u vrijeme dok je raketa letjela preko te države, prije nego je je pala u Tihi okean, prenosi agencija Rojters.

Tokio je saopštio da nije pokrenuo odbrambene mjere da uništi raketu, prvu koja je preletjela ostrvo od 2017. godine.

Ministar odbrane Jasukazu Hamada rekao je da Japan neće isključiti nijednu opciju, uključujući mogućnost protivnapada, jer želi da ojača svoju odbranu suočen sa ponovljenim lansiranjem projektila iz Sjeverne Koreje.

Južna Koreja je takođe rekla da će pojačati svoju vojsku i povećati savezničku saradnju.

Sjedinjene Države su saopštile da osuđuju "opasnu i nepromišljenu" odluku Sjeverne Koreje da lansira balističku raketu dugog dometa iznad Japana.

"Ova akcija destabilizuje i pokazuje očigledno nepoštovanje DNRK rezolucija Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija i međunarodnih bezbjednosnih normi“, rekla je portparolka Savjeta za nacionalnu bezbjednost Adrijen Votson u saopštenju, koristeći inicijale zvaničnog imena Sjeverne Koreje.

raketa Sjeverna Koreja
foto: Reuters

Glavni štab južnokorejske vojske saopštio je kako se čini da je bila riječ o raketi srednjeg dometa lansiranoj iz sjevernokorejske pokrajine Jagang.

Pjongjang je već koristio to područje za lansiranje svojih raketa, uključujući nekoliko za koje je tvrdio da su "hipersonične".

Nalet raketnih testiranja u Sjevernoj Koreji pomaže da više njenog naoružanja bude operativno, razvija nove sposobnosti i šalje poruku da je razvoj suvereno pravo, kažu analitičari.

Sjevernokorejski raketni i nuklearni programi zabranjeni su rezolucijama Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, kojima su uvedene sankcije toj zemlji.

Bonus video: