Realna prijetnja od opšteg krvoprolića

Izraelska vojska šalje dodatne trupe na Zapadnu obalu poslije palestinskog napada kod sinagoge u Jerusalimu

32534 pregleda 9 komentar(a)
U napadu kod Starog grada u Jerusalimu juče su ranjene dvije osobe, Foto: REUTERS
U napadu kod Starog grada u Jerusalimu juče su ranjene dvije osobe, Foto: REUTERS

Izraelska vojska poslala je još vojnika na okupiranu Zapadnu obalu dan nakon što je jedan palestinski napadač usmrtio sedam osoba u predgrađu Jerusalima, a u drugom napadu juče su ranjene dvije osobe.

Napadi su se dogodili pri kraju mjeseca tokom kojeg je eskaliralo nasilje i nakon izraelske racije na Zapadnoj obali u kojoj je ubijeno devet Palestinaca, uključujući sedmoricu napadača, i nakon prekogranične vatre između Izraela i Gaze.

Izrael
foto: REUTERS

Napad u petak ispred sinagoge bio je najsmrtonosniji u oblasti Jerusalima od 2008. Napaač, Kaire Alkam, bio je 21-godišnji Palestinac iz Istočnog Jerusalima. Među stradalima u tom napadu je i 14-godišnji dječak, saopštila je policija.

Nijedna grupa nije preuzela odgovornost za napad, a Alkamov otac je kazao za Rojters da njegov sin nije bio povezan sa militantima.

Policija je saopštila da je napadač pokušao da pobjegne automobilom, ali da su ga stigli policajci u usmrtili. Četrdeset i dvoje osumnjičenih, uključujući članove porodice, je uhapšeno, saopštila je policija.

Policija je takođe saopštila da je juče jedan 13-godišnji palestinski dječak otvorio vatru na grupu polaznika, ranivši dvije osobe.

Taj incident se dogodio blizu Silvana, palestinske četvrti koja se nalazi ispod zidina Starog grada u Jerusalimu.

Ovi napadi naglašavaju mogućnost intenziviranja nasilja nakon višemjesečnih žestokih sukoba na Zapadnoj obali. Najmanje 30 Palestinaca - militanata i civila, uključujući i djecu - ubijeni su od početka 2023.

Sukobi Palestinaca i Izraelske vojske u Al Ramu na Zapadnoj obali -
Sukobi Palestinaca i Izraelske vojske u Al Ramu na Zapadnoj obali - foto: Reuters

Napad izraelskih snaga u Dženinu u četvrtak bio je najsmrtonosniji takav incident posljednjih godina.

Izraelska vojska je juče saopštila da šalje dodatni bataljon u Zapadnu obalu.

”Region ide ka do sada nezabilježenoj eskalaciji”, kazao je Ismail Hanija, lider militantne palestinske grupe Hamas, koja kontroliše Pojas Gaze.

Prilikom posjete povrijeđenima u bolnici, izraelski desničarski ministar za nacionalnu bezbjednost Itmar Ben Gvir kazao je da će tražiti povećanje broja dozvola za nošenje oružja. “Želim oružje na ulicama. Želim da izraelski građani budu u prilici da se brane”, kazao je on.

Palestina
foto: REUTERS

Ministar finansija Bezazel Smotrih, koji je na čelu Religiozne cionističke partije, kazao je da će tražiti ubrzanje građevinskih planova za izraelska naselja na Zapadnoj obali, koju njegova partija želi da pripoji.

Policija je saopštila da je napadač u petak stigao na lokaciju malo poslije osam sati uveče i otvorio vatru.

Šimon Izrael, 56, koji živi u blizini kazao je da se njegova porodica spremala za večeru kada su čuli pucnjavu i vrisku. Otvorio je prozor i vidio susjeda kako trči na ulici kako bi stigao do policije.

”Rekao sam mu: Eli ne idi tamo. Vjenčao se tek prije godinu dana. Dobar susjed, kao brat. Trčao je. Vidio sam ga kako pada”, kazao je Izrael za Rojters. “Natali, njegova supruga, potrčala je za njim. Pokušavala je da ga oživi. Terorista je prišao i ubio i nju”, kazao je on.

Napadač je bio rođak 17-godišnjeg Palestinca koji je ubijen u srijedu u sukobima sa izraelskim snagama u jednom izbjegličkom kampu u Jerusalimu, kazala je njegova porodica.

Njegov otac, Musa Alkam, kazao je da on nije znao da njegov sin želi da se sveti. “Nije ni prvi ni posljednji mladić koji je mučenik, a ono što je on uradio je za ponos”, kazao je Alkam.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas u jučerašnjem saopštenju nije pominjao napade a za eskalaciju nasilja je okrivio Izrael. Abasova Palestinska uprava, koja ima ograničenu moć upravljanja na Zapadnoj obali, suspendovala je dogovore o bezbjednosnoj saradnji sa Izraelom nakon smrtnosnog napada u Dženinu.

Palestinska uprava polako gubi legitimitet i kontrolu, piše britanski “Gardijan”. Za mnoge mlade Palestince, koji su odrastali u vrijeme kada lideri na obje strane nijesu bili zainteresovani za mir, Palestinska uprava je jedva malo više od neke vrste obezbjeđenja okupacije. Nova generacija oružanih milicija samo labavo povezanih sa Fatahom i Hamasom sve je popularnija a naoružavaju se zahvaljujući švercu iz Jordana i oružju ukradenom iz baza izraelske vojske.

Sa druge strane Zelene linije, izbor najviše desničarske vlade u istoriji Izraela drastično je povećala mogućnost izbijanja opšteg sukoba. Premijer Benjamin Netanjahu je po mišljenju mnogih neka vrsta taoca ekstremista, koji su mu pomogli prilikom suđenja za korupciju.

Britanski “Gardijan” podsjeća da je istraživanje sprovedeno u decembru pokazalo da je podrška mirovnom procesu na istorijskom minimumu, dok raste podrška Palestinaca oružanom sukobu, a sve više Izraelaca vjeruje da njihova zemlja treba da uđe u rat i uništi palestinske vojne kapacitete.

Bonus video: