Papa Franjo će posjetiti DR Kongo i Južni Sudan, dvije slabo razvijene afričke zemlje

Putovanje je trebalo da se održi prošlog jula, ali je odloženo zbog pogoršanja papine hronične bolesti koljena

5926 pregleda 3 komentar(a)
Papa Franjo, Foto: Reuters
Papa Franjo, Foto: Reuters

Papa Franjo u utorak započinje putovanje u dvije slabo razvijene afričke zemlje, koje svijet često zaboravlja, gdje su dugotrajni sukobi doveli do toga da su milioni izbjeglica i raseljenih suočeni sa glađu.

Od 31. januara do 5. februara, 86 - godišnjeg papa će biti u posjeti Demokratskoj Republici Kongo (DRC) i Južnom Sudanu i odvešće ga na mjesta gdje katolici čine oko polovine stanovništva i gdje je Crkva glavna karika u zdravstvenim i obrazovnim sistemima, kao i u naporima za izgradnju demokratije, piše Rojters.

Putovanje je trebalo da se održi prošlog jula, ali je odloženo zbog pogoršanja papine hronične bolesti koljena. I dalje koristi invalidska kolica i štap, ali mu se koljeno znatno poboljšalo.

Obije zemlje su bogate prirodnim resursima: Demokratska Republika Kongo -mineralima, a Južni Sudan - naftom, ali pate od siromaštva i sukoba.

DRC je koja je druga po veličini zemlja u Africi sa oko 90 miliona stanovnika i papa će je po prvi put posjetiti još otkako ju je Sveti Džon Pol II posjetio 1985.godine, kada je bila poznata kao Zair.

Franjo je planirao da posjeti istočni grad Goma, ali je taj potez otkazan nakon nastavka neprijateljstava između vojske i pobunjeničke grupe M23 u oblasti u kojoj su italijanski ambasador, njegov telohranitelj i vozač ubijeni u zasjedi 2021.godine.

Franjo će ostati u glavnom gradu Kinšasi, ali će se tamo sastati sa žrtvama nasilja sa istoka.

"Kongo je moralna vanredna situacija koja se ne može zanemariti", rekao je Vatikanski ambasador u DRC - u, nadbiskup Etore Balestrero za Rojters.

Prema UN - ovom Svjetskom programu za hranu, 26 miliona ljudi u Demokratskoj Republici Kongo suočava se sa velikom glađu.

Katolička crkva u zemlji, stara 45 miliona godina, ima dugu istoriju promocije demokratije, a dolaskom pape priprema se za posmatranje izbora zakazanih za decembar.

"Nadamo se da će ova posjeta Kongu ojačati učešće crkve u podršci izbornom procesu", rekao je britanski ambasador u Vatikanu Krist Trot, koji je dugi niz godina bio diplomata u Africi.

Zajedničko Hodočašće bez presedana

Putovanje poprima neviđeni karakter u petak kada će papa napusti Kinšasu i krenuti prema glavnom gradu Južnog Sudana, Jubu.

Ova faza se održava zajedno sa nadbiskupom Kanterburija Džastinom Velbijem i moderatorom Generalne skupštine Crkve Škotske Ianom Grinšildsom.

Oni predstavljaju hrišćanski sastav najmlađe zemlje na svijetu, koja je stekla nezavisnost 2011. godine od pretežno muslimanskog Sudana nakon decenija sukoba. Zemlja ima oko 11 miliona stanovnika.

"Ovo će biti istorijska posjeta", rekao je Velbi. "Nakon vjekova razdvajanja, vođe tri različita dijela (hrišćanstva) okupljaju se na neviđen način."

Dvije godine nakon nezavisnosti izbio je sukob kada su se snage lojalne predsjedniku Salvi Kiru suočile sa snagama lojalnim potpredsjedniku Rieku Mašaru, koji pripada drugoj etničkoj grupi. Krvoproliće je preraslo u građanski rat u kojem je poginulo 400.000 ljudi.

Sporazum iz 2018. zaustavio je najgore borbe, ali djelovi sporazuma, uključujući razmještanje novo Ujedinjene nacionalne vojske, još uvijek nisu ispunjeni.

Prema Ujedinjenim nacijama, u Južnom Sudanu ima 2,2 miliona interno raseljenih lica, a još 2,3 miliona je napustilo zemlju kao izbjeglice, koje su Katoličku crkvu pohvalile kao "moćnu i aktivnu silu u izgradnji mira i pomirenja u sukobljenim regionima".

Jedan od najzapaženijih gestova od početka njegovog papinstva 2013. godine bio je kada je Francis kleknuo da poljubi noge prethodno zaraćenih lidera Južnog Sudana tokom povlačenja u Vatikanu u aprilu 2019. godine, pozivajući ih da se ne vraćaju u građanski rat.

Trot, bivši ambasador u Južnom Sudanu, izrazio je nadu da će trojica crkvenih lica moći da ubijede političke lidere da "ispune obećanje pokreta za nezavisnost".

Bonus video: