Kina razmatra izvještaj o špijunskom balonu iznad SAD

"Kina je odgovorna država i uvek strikno poštuje međunarodno pravo i nema namjeru da narušava teritoriju i vazdušni prostor bilo koje suverene zemlje. Što se tiče balona, razmatramo i provjeravamo situaciju i nadamo se da će se obje strane sa njom nositi mirno i pažljivo", rekao je Mao

2665 pregleda 2 komentar(a)
Balon iznad Amerike, Foto: REUTERS
Balon iznad Amerike, Foto: REUTERS

Kina je danas saopštila da razmatra izvještaje SAD po kojima je kineski špijunski balon uočen da leti američkim vazdušnim prostorom i pozvala na smirenost.

Portparol ministarstva spoljnih poslova Mao Ning izjavio je da nema informacije o tome da li će se nastaviti planirana posjeta Kini američkog državnog sekretara Entonija Blinkena.

"Kina je odgovorna država i uvek strikno poštuje međunarodno pravo i nema namjeru da narušava teritoriju i vazdušni prostor bilo koje suverene zemlje. Što se tiče balona, razmatramo i provjeravamo situaciju i nadamo se da će se obje strane sa njom nositi mirno i pažljivo", rekao je Mao.

SAD i Kanada su danas saopštile da su pratile špijunski balon koji je letio na velikoj visini iznad Sjeverne Amerike i iznad osjetljivih vojnih lokacija.

Pentagon je sinoć objavio prisustvo balona za koji smatra da je kineski u vazdušnom prostoru SAD, a kanadska vlada je danas saopštila da istražuje "drugi potencijalni incident".

Blinken je trebalo da danas stigne u Kinu u vreme zaoštrenog odnosa između Pekinga i Vašingtona oko pitanja trgovine, Tajvana, zaštite ljudskih prava i teritorijalnih pretenzija Kine u Južnom kineskom moru.

Bonus video: