Više od tri hiljade poginulih u potresima u Turskoj i Siriji

Zemljotres magnitude 7,8 stepeni Rihtera se dogodio u 4:17 sati po lokalnom vremenu na dubini od oko 17,9 kilometara. Predsjednik Turske proglasio sedmodnevnu žalost

245839 pregleda 78 komentar(a)
Detalj iz Antakije, Foto: Reuters
Detalj iz Antakije, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.02.2023. 21:59h
Završeno
21:54h

U današnjem zemljotresu u Turskoj i Siriji stradalo je više od tri hiljade osoba, piše Rojters.

Prema podacima Uprave za vanredne situacije (AFAD) u Turskoj su stradale 1.762 osobe, dok je povrijeđeno njih 12.068.

Najmanje 1.293 osobe su stradale u Siriji, po podacima vlade u Damasku i spasilaca u sjeverozapadnom regionu pod kontrolom pobunjenika.

21:24h

Najmanje 6.445 osoba spaseno je ispod ruševina poslije zemljotresa u Turskoj, rekao je zvaničnik Uprave za vanredne situacije (AFAD) Orhan Tatar.

Kako je rekao, na terenu je 9.698 članova timova za traženje i spasavanje, prenosi N1.

d
foto: Reuters

S obzirom na zimske uslove, ekpe na terenu rade na tome da omoguće građanima sklonište i hranu.

Tatar je rekao da je do sada u region isporučeno 300.000 ćebadi, oko 22.000 šatora za stanovanje, oko 27.000 kreveta, šatorski materijal i druge potrepštine.

20:30h

Zasad je potvrđeno da su poginule 2.724 osobe, a broj povrijeđenih popeo se na 13.580. Od toga je u Turskoj zabilježen broj od najmanje 11.119 povrijeđenih, a u Siriji 2.461, prenosi Indeks.

Broj poginulih u Turskoj iznosi 1.651. U Siriji je taj broj zasad na 1.073 osobe. Od toga, u područjima koje kontroliše režim zabilježen je broj od 593 poginule osobe. Na području kojeg kontroliše opozicija broj poginulih popeo se na 480.

Očekuje se da će broj mrtvih i ranjenih i dalje rasti.

20:29h

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan proglasio je sedmodnevnu žalost zbog zemljotresa.

"Zbog zemljotresa koji su se dogodili u našoj zemlji 6. februara 2023. godine, proglašena je nacionalna žalost od sedam dana. Naša zastava će se vijoriti na pola koplja do zalaska sunca u nedjelju, 12. februara 2023", napisao je Erdogan na Tviteru.

19:04h

U Siriji je poginulo najmanje 968 osoba. Od toga je na području koje kontroliše režim Bašara al Asada zabilježeno 538 mrtvih, dok je na području pod kontrolom pobunjenika zabilježeno 430 poginulih, piše Indeks.

18:59h

Turski ministar zdravlja Fahretin Koca rekao je da je broj poginulih nakon razornog zemljotresa porastao na 1.651.

Koca je takođe rekao da je 11.199 osoba povrijeđeno u deset provincija, prenosi N1.

Potpredsjednik Turske Fuat Oktaj je naveo da je nakon dva najveća potresa bilo 145 naknadnih, od kojih su tri bila magnitude veće od šest stepeni.

Oko 3.500 zgrada je uništeno, rekao je Oktaj.

17:39h

Ruski spasioci odletjeće u Siriju i Tursku, objavio je Kremlj.

Predsjednik Vladimir Putin telefonom je razgovarao sa sirijskim predsjednikom Bašarom al Asadom i turskim Redžepom Tajipom Erdoganom izrazivši saučešće zbog smrti i razaranja u najtežem potresu koji je u ovom vijeku pogodio Tursku. Putin je i Turskoj i Siriji ponudio slanje spasilačkih timova, prenosi Hina.

"Bašar al Asad sa zahvalnošću prihvata ponudu i sljedećih sati spasioci ruskog ministarstva za hitne situacije odletjeće u Siriju", saopštio je Kremlj.

"Turski predsjednik toplo je zahvalio Vladimiru Putinu na brzoj i iskrenoj reakciji i rekao da daje upute nadležnim vlastima u zemlji da prihvate pomoć ruskih spasilaca", rečeno je.

Rusija je rekla da ima spasilačke avione i"ljušin-76" u pripravnosti za let u dvije zemlje. Ministar odbrane Sergej Šojgu naredio je ruskim snagama u Siriji da pomognu u naporima spasavanja.

Rusija je podržala Asada u sirijskom građanskom ratu, pokrenuvši vojnu kampanju koja je pomogla okretanju toka sukoba u njegovu korist iako je Zapad pozivao sirijskog vođu da ode, podsjeća Hina.

Rusija ima pomorsku bazu u Tartusu na sirijskoj obali i upravlja vazdušnom bazom Hmeim, sjeverno od Tartusa. Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da njihovi vojni objekti u Siriji nisu oštećeni u potresu.

Izmjena: 18:17h
17:35h

Do sada je na teritorijama pod kontrolom sirijske vlade stradalo najmanje 538 osoba, objavili su tamošnji državni mediji, prenosi Rojters.

16:42h

Američki predsjednik Džo Bajden kazao je da njegova administracija blisko sarađuje sa Turskom i da je odobrio hitan odgovor SAD za pružanje pomoći nakon razornog zemljotresa, prenosi Rojters.

Izmjena: 18:18h
16:40h

Potpredsjednik Turske Fuat Oktaj kazao je da je u toj zemlji do sada od zemljotresa stradala najmanje 1.541 osoba, prenosi Rojters.

16:37h

U luci Iskenderun na jugu Turske vidljivi su ogromna vatra i oblak crnog dima, prenosi Rojters.

Zasada nije jasno šta je izazvalo požar u oblasti koju su ranije danas pogodila dva snažna zemljotresa.

iskenderun požar
foto: Reuters
Izmjena: 18:19h
16:15h

Al-Vatan, prorežimski list u Siriji, prenio je izjavu zvaničnika koji je kazao da vlada te zemlje nije tražila pomoć od Izraela, navodi Rojters.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu saopštio je danas da je "odobrio" slanje pomoći Siriji, pošto je molba iz Damaska primljena, kako je navedeno, kroz "diplomatske" kanale, a Izrael i Sirija nemaju zvanične odnose.

Izraelski mediji na hebrejskom jeziku javili su da je molba stigla preko Rusije.

16:00h

Predstavnici Ujedinjenih nacija su na terenu u Turskoj i Siriji kako bi utvrdili potrebe i pružili pomoć nakon zemljotresa, rekao je generalni sekretar UN Antonio Gutereš u saopštenju.

„Računamo na međunarodnu zajednicu da pomogne hiljadama porodica pogođenih ovom katastrofom, od kojih je mnogima već bila prijeko potrebna humanitarna pomoć u oblastima gdje je pristup izazov“, dodao je Gutereš.

15:59h

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu saopštio je danas da je "odobrio" slanje pomoći Siriji, pošto je molba iz Damaska primljena, kako je navedeno, kroz "diplomatske" kanale, a Izrael i Sirija nemaju zvanične odnose.

"Izrael je primio molbu iz diplomatskog izvora za humanitarnu pomoć Siriji i ja sam je odobrio", rekao je Netanjahu poslanicima iz svoje konzervativne partije Likud i najavio da će pomoć uskoro biti poslata, prenio je Frans pres.

Izraelski mediji na hebrejskom jeziku javljaju da je molba stigla preko Rusije.

Vojska Izraela i bezbjednosni zvaničnici razmatraju kako da se ta pomoć obezbijedi, navode izvori na koje se poziva "Tajms ov izrael". Javni servis Kan je javio je da Izrael planira da pošalje šatore, ljekove i ćebad.

Jedan neimanovani visoki politički zvaničnik je rekao da će Izrael primiti povrijeđene Sirijce na liječenje, ako se to bude tražilo. Izrael smatra Siriju neprijateljem, ali je tokom građanskog rata u toj zemlji organizovao veliku humanitarnu pomoć sirijskim civilima.

Netanjahu je danas poslije zemljotresa uputio saučešće građanima Turske i rekao da je "na zahtjev turske vlade" naložio da se, pored ostalog, pošalju medicinske ekipe i ekipe za spasavanje.

"Tako mi djelujemo širom svijeta i takođe u blizini", navedeno je u Netanjhuovom saopštenju.

(BETA)

15:57h

Na društvenim mrežama pojavio se snimak spasavanja jedne djevojčice iz ruševina u Turskoj.

15:56h

Škole u Turskoj zatvaraju se na sedam dana, objavio je tamošnji ministar obrazovanja Mahmut Ozer.

Izmjena: 18:20h
15:45h

Ekipa vatrogascaca spasilaca iz cijele Crne Gore večeras u 20.30 časova kreće za Tursku.

15:43h

Broj poginulih u Turskoj je porastao na 1.498, saopštila je agencija za upravljanje vanrednim situacijama.

Ukupan broj poginulih u prvom zemljotresu u Turskoj i Siriji sada iznosi više od 2.300 nakon što je potvrđeno da je u Siriji poginulo 810 ljudi, prenosi agencija AFP.

14:38h

Prema podacima turske Agencije za katastrofe broj žrtava zemljotresa u toj zemlji porastao je na 1.121.

14:37h

U razornom zemljotresu koji je pogodio Tursku srušeno je preko 2.818 zgrada.

Bonus video: