Međunarodne organizacije i države širom svijeta ponudile pomoć Turskoj

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan saopštio da je 45 zemalja ponudilo pomoć u potrazi i spašavanju

5859 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Vlade zemalja širom svijeta i međunarodne organizacije ponudile su podršku Turskoj i Siriji nakon što je te zemlje pogodio zemljotres od 7,8 stepeni Rihterove skale.

U zemljotresu je živote izgubilo najmanje 1.500 ljudi.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan saopštio je da je 45 zemalja ponudilo pomoć u potrazi i spašavanju.

Ministarka unutrašnjih poslova Njemačke, Nensi Fezer, rekla je da bi Federalna uprava civilne zaštite mogla da pruži kampove za sklonište u vanrednim situacijama i jedinice za obradu otpadnih voda, te da je već pripremila humanitarnu pomoć generatora za slučaj nužde, šatore i pokrivače, u saradnji sa turskim nadležnim organima.

Tedros Adhanom Gebrejesus, generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Ujedinjenih nacija (SZO), izjavio je da je aktivirana mreža timova za zdravstvenu pomoć povrijeđenim i pogođenim u zemljotresu.

zemljotres u Turskoj
foto: Rojters

Vlada Indije je saopštila da su dva tima iz Nacionalnih snaga za reagovanje na katastrofe, uključujući 100 zaposlenih sa posebno obučenim službenim psima i specijalnom opremom, spremna da otputuju do područja katastrofe radi obavljanja operacija potrage i spašavanja. U saradnji sa turskim nadležnim organima, poslati su i timovi za pružanje medicinske i humanitarne pomoći.

Poljska planira da pošalje spasilačku ekipu HUSAR koja se sastoji od 76 vatrogasaca i osam službenih pasa, izjavio je ministar unutrašnjih poslova i uprave Marius Kaminski.

Janez Lenarčič, povjerenik Evropske komisije za upravljanje kriznim situacijama, izjavio je da su članovi Koordinacijskog centra za odgovor na hitne situacije EU stupili u kontakt sa turskim nadležnim organima i aktivirali satelit Kopernik za promatranje Zemlje u vanrednim situacijama kako bi pomogli spasiocima na terenu.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da je Ukrajina takođe spremna da pošalje pomoć: "U ovom trenutku bićemo uz naše prijatelje iz Turske, i spremni smo da im pružimo potrebnu pomoć".

Rusko Ministarstvo za vanredne situacije izjavilo je da je sto spasioca opremljeno sa dva aviona IL-76 da ode na teren u Turskoj ako bude potrebe za tim.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin poslao je poruke predsjednicima Turske i Sirije u kojima im izražava saučešće i nudi pomoć.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis izrazio je saučešće i ponudio podršku Turskoj i dodao je da će Grčka mobilisati svoje snage i odmah im pružiti pomoć.

zemljotres u Turskoj
foto: Rojters

Gradske spasilačke ekipe Španije pripremaju se za put u Tursku, saopštili su iz Ministarstva unutrašnjih poslova Španije, a službenici Ministarstva odbrane i drugih uprava organizovali su hitno slanje ekipa u Tursku.

Vatrogasna služba Tajvana pripremila je ekipu od 130 vatrogasaca, zajedno sa pet pasa za potragu i 13 tona hitne pomoći, spremnu za odlazak u Tursku čim dobiju saglasnost Turske za to.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da su svi nadležni organi obaviješteni o neposrednim pripremama za pružanje medicinske pomoći i organizaciji operacija za potragu i spašavanje.

"Norveški savjet za izbjeglice (NRC) procjenjuje situaciju kako bi pružili neposrednu podršku onima koji su najviše pogođeni širom Sirije. Potrebna je ogromna količina pomoći, a naša organizacija će biti dio toga ", rekao je Karsten Hansen, regionalni direktor za Bliski istok za NRC. Takođe je pozvao druge države na pružanje veće podrške Siriji i južnoj Turskoj.

Bonus video: