Bajden dao uvjeravanja da Kina za sada nije isporučila oružje Rusiji

Tokom posjete kineskog predsjednika Si Đinpinga Moskvi ove nedjelje Rusi i Kinezi su najavili svoj "specijalni odnos" na ulasku u "novu eru"

3991 pregleda 1 komentar(a)
Bajden, Foto: REUTERS
Bajden, Foto: REUTERS

Predsjednik SAD Džo Bajden izjavio je juče da Kina za sada nije slala oružje Rusiji, reagujući na strahovanja zapadnih zemalja s tim u vezi.

"Sada je već tri mjeseca kako slušam da će Kina isporučiti znatnu količinu oružja Rusiji. To ne znači da oni to neće uraditi, ali još nisu to uradili", rekao je Bajden u Otavi gdje se nalazi u posjeti Kanadi.

On je rekao da ne prihvata ni Kinu ni Rusiju olako, dodajući da su informacije o njihovom približavanju "vjerovatno bile preuveličane".

S druge strane, Bajden je naglasio kako su veze između Zapadnjaka ojačale.

"Ako se nešto dogodilo, to je da se Zapad znatno zbio", rekao je on govoreći o "ujedinjenoj koaliciji".

Tokom posjete kineskog predsjednika Si Đinpinga Moskvi ove nedjelje Rusi i Kinezi su najavili svoj "specijalni odnos" na ulasku u "novu eru".

Kineski predsjednik je obećao Rusiji moralnu i komercijalnu pomoć, ali nije obećao oružje ruskim vojnicima koji se bore u Ukrajini, što bi moglo da dovede do sankcija njegovoj zemlji.

Takođe nije bilo dugoročnog angažmana o kupovini ruskog gasa čiji se izvoz u Evropu prekinuo i ostavio veliku rupu u ruskim finansijama.

Bonus video: