Netanjahu: Španija, Irska i Norveška nagrađuju teror priznanjem Palestine

Netanjahu je u video saopštenju upozorio da nagrada za terorizam neće donijeti mir i neće zaustaviti Izrael u pobjedi nad Hamasom

6739 pregleda 8 komentar(a)
Netanjahu, Foto: Reuters
Netanjahu, Foto: Reuters

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je danas da su planovi Španije, Irske i Norveške o priznanju palestinske države nagrada za terorizam.

"Osamdeset odsto Palestinaca na Zapadnoj obali podržava užasan masakr 7. oktobra", rekao je izraelski lider, pozivajući se na rezultat ispitivanja javnog mjenja objavljenog ubrzo poslije napada palestinskih ekstremista iz Gaze predvođenih islamističkim Hamasom.

"Tom zlu se ne smije dati zemlja. Ono će pokušati da ponovi masakr 7. oktobra i mi nećemo na to pristati", dodao je izraelski lider, misleći na napad u kojem je ubijeno oko 1.200 ljudi, uglavnom civila i više od 250 oteto i odvedeno u Pojas Gaze, gdje ih je oko 130 još uvek zatočeno.

Netanjahu je u video saopštenju upozorio da nagrada za terorizam neće donijeti mir i neće zaustaviti Izrael u pobjedi nad Hamasom.

Forum porodica talaca je prethodno objavio užasavajuće snimke na kojima se vidi otmica pet djevojaka na odsluženju vojnog roka iz baze Nahal Oz 7. oktobra.

Video je snimljen bodi kamerama koje su nosili ekstremisti Hamasa tog dana kada su napali bazu na granici sa Gazom.

Izraelski mediji su objavili imena djevojaka, a Forum porodica talaca je saopštio da je taj uznemiravajući snimak realnost za njih i 123 drugih talaca 229 dana.

"Video je dokaz propusta nacije da vrati taoce koji su ostavljeni tokom 229 dana", navedeno je u saopštenju uz upozorenje da se ne smije gubiti više ni trenutak i da se mora pregovarati o njihovom oslobađanju.

Porodice su rekle da je trominutni snimak cenzurisan radi emitovanja, a da originalan traje 13 minuta.

Djevojke su, kako je rečeno, sjedele dva sata pored tijela 11 djevojaka koje su takođe bile na odsluženju vojnog roka i jednog vojnika.

Bonus video: