Abas optužio Hamas za pokušaj ubistva palestinskog premijera - Vijesti.me
BOMBAŠKI NAPAD NA KONVOJ VOZILA

Abas optužio Hamas za pokušaj ubistva palestinskog premijera

Abas je u govoru u Ramali uvredama napao ambasadora SAD u Izraelu Dejvida Fridmana jer je rekao da su jevrejska naselja na okupiranoj Zapadnoj obali dio Izraela

Mahmud Abas
Mahmud Abas (Foto: Reuters)

Palestinski predsjednik Mahmud Abas je danas optužio rivalski palestinski pokret Hamas za bombaški napad 13. marta na konvoj vozila s premijerom Palestinske uprave Ramijem Hamdalahom tokom njegove posjete Gazi kojom vlada Hamas.

Abas je u Ramali, prenijele su agencije, rekao da je naredio svojim snagama da ne povrijede ni jednog stanovnika Gaze u znak odmazde za taj neuspjeli pokušaj ubistva. 

Osvrćući se na pokušaje pomirenja Hamasa i Palestinske uprave, Abas je rekao da ta uprava mora da preuzme odgovornost za sve što se događa u Gazi ili će Hamas snositi posljedice.

Abasova Palestinska uprava vlada samo na drugoj palestinskoj teritoriji, na Zapadnoj obali. 

Svi pokušaji pomirenja te dvije najveće palestinske rivalske frakcije do sada nisu urodili plodom.

Abas je u govoru u Ramali uvredama napao ambasadora SAD u Izraelu Dejvida Fridmana jer je rekao da su jevrejska naselja na okupiranoj Zapadnoj obali dio Izraela, a Fridman mu je odgovorio da je taj verbalni napad na njega antisemitski.

Abas je kritikovo i odluku predsjednika SAD Donalda Trampa da preseli ambasadu SAD iz Tel Aviva u Jerusalim i da zaustavi finansiranje Agencije UN za palestinske izbjeglice (UNWRA).