AI: Rusija koristi kasetne bombe u Siriji, u napadima poginulo najmanje 200 civila - Vijesti.me
"CILJAJU NASELJA BEZ VOJNIH META"

AI: Rusija koristi kasetne bombe u Siriji, u napadima poginulo najmanje 200 civila

Izvještaj AI se fokusira na napade u provincijama Homs, Idlib, Alepo, u periodu od 30. septembra, kada je Moskva zvanično počela vazdušnu kampanju u Siriji, do kraja novembra

Rusija, bombardovanje, Sirija
Rusija, bombardovanje, Sirija (Foto: Reuters)

Međunarodna organizacija "Amnesti internešenel" (AI) optužila je danas Rusiju da je kasetnim i nenavođenim bombama gađala civilna područja u Siriji, kao i da je u ruskim vazdušnim napadima poginulo najmanje 200 civila.

Izvještaj AI se fokusira na napade u provincijama Homs, Idlib, Alepo, u periodu od 30. septembra, kada je Moskva zvanično počela vazdušnu kampanju u Siriji, do kraja novembra.

"Neki ruski vazdušni napadi su izgleda bili direktno usmjereni na civile ili civilne objekte, ciljajući naseljena područja bez očiglednih vojnih meta ili zdravstvenih ustanova, što je za posljedicu imalo ubijene ili povrijeđene civile. Takvi napadi bi mogli biti ravni ratnim zločinima", izjavio je Filip Luter, direktor programa AI za Bliski istok i sjevernu Afriku. 

Organizacija "Hjuman rajts voč" je prošle sedmice saopštila da je kasetna municija korišćena u najmanje 20 navrata od kada se Rusija uključila u sukobe u Siriji.

Rusija uporno odbija takve optužbe, a lokalni stanovnici i opozicioni aktivisti u Siriji priznaju da ne mogu da znaju da li takve napade izvode ruske snage ili sirijska vojska.