Al Asad: Spas regiona zavisi od ruske kampanje - Vijesti.me
INTERVJU ZA IRANSKU TELEVIZIJU

Al Asad: Spas regiona zavisi od ruske kampanje

Sirijski predsjednik je kazao da Bliskom istoku prijeti uništenje ukoliko ruska i sirijska vojna intervencija ne budu uspješne

Bašar al Asad
Bašar al Asad (Foto: Reuters)

Predsjednik Bašar al Asad je kazao da je uspjeh vojne kampanje koju sprovode Rusija, Sirija i njihovi saveznici ključan kako bi se Bliski istok spasio od uništavanja, dan nakon što je Moskva saopštila da će pojačati vazdušne napade na mete Islamske države u Siriji.

Kampanja koju godinu dana sprovode zapadne i arapske vazduhoplovne snage u Siriji i Iraku je bila kontraproduktivna, kazao je Asad i dodao da je pomogla širenju terorizma i regrutaciji novih ekstremista. Sa druge strane, tvrdi on, koalicija Rusije, Sirije, Irana i Iraka, mogla bi donijeti prave rezultate. 

Asadov intervju je objavljen nekoliko dana nakon što su ruski avioni počeli napade na mete koje je Moskva identifikovala kao baze ID, dok Asadovi protivnici kažu da su na meti ruskih napada pobunjenici protiv režima. 

Sjedinjene Države, Francuska i Britanija tvrde da je cilj ruskih napada podrška Asadu nakon nedavnog napredovanja pobunjenika

Sjedinjene Države, Francuska i Britanija tvrde da je cilj ruskih napada podrška Asadu nakon nedavnog napredovanja pobunjenika.

„Oni, takođe, podržavaju kasapina Asada, što je užasna greška, za njih i za cijeli svijet“, kazao je britanski premijer Dejvid Kameron.

I turski  predsjednik Tajip Erdogan kritikovao je ruske napade u Siriji rekavši da su „velika greška“ koja je neprihvatljiva za Ankaru, objavio je juče list Harijet. „Rusija u ovom trenutku pravi veliki grešku.

Ovo je korak zbog kojeg bi mogla ostati usamljena u regionu“, kazao je Erdogan.

Rusija je saopštila da su njeni avioni pogodili deset meta ID u roku od 24 sata, uključujući i kamp za obuku i fabriku u kojoj se proizvode samoubilački pojasevi.

„Uspjeli smo da poremetimo njihov sistem kontrole, linije snabdijevanja terorista i da nanesemo značajnu štetu njihovoj infrastrukturi zahvaljujući kojoj su pripremali teroristička djela“, kazao je ruski ministar odbrane. 

Stanovnici sirijske pokrajine Homs prijavili su napade iz vazduha za koje vjeruju da su ih sproveli ruski bombarderi, u oblasti koju kontrolišu frakcije koje se bore pod okriljem pobunjeničke Slobodne sirijske armije, a ne Islamske države. 

„Do sada je bilo šest ili sedam napada na grad“, kazao je Abdul Gafar al Dveik, dobrovoljni spasilac u gradu Talbiseh, dodajući da su se napadi iz vazduha razlikovali u odnosu na one koje su sproveli sirijski avioni. 

„Kada su napade sprovodili sirijski avioni dobijali smo upozorenja, a sada odjednom vidimo avione iznad naših glava“, kazao je on.

U saopštenju desetina oficira Slobodne sirijske vojske navodi se da će učestvovati u zajedničkoj kompanji kako bi se „suočili sa ruskom i iranskom okupacijom“.

Sirija
Sirija

U drugim djelovima Sirije, ruski avioni napali su mete u blizini Rake, sirijskog uporišta boraca ID, kazao je za Rojters jedan vojni izvor. Napadnute su mete i u zapadnim gradovima Marat al Numan i Džisr al Šugor gdje su baze Asadovih protivnika.

Asad je kazao da bombaški napadi sirijskih aviona, kojima su se sada pridružili ruski, značajniji su od svega što je postignuto tokom godišnje kampanje SAD i njihovih zapadnih i arapskih saveznika, koje

Asad optužuje za licimjerje zbog podrške koju pružaju pobunjenicima u Siriji.

„Zemlje koje podržavaju terorizam ne mogu se boriti protiv terorizma“, kazao je on. „To je istina te koalicije.... Zbog toga ni nakon više od godinu dana nemamo rezultate“.

Zapadne države insistiraju na Asadovoj smjeni, mada su u posljednje vrijeme donekle ublažile stav rekavši da bi on mogao odigrati određenu ulogu u prelaznom periodu.

„Povodom njihovih nedavnih izjava o prelaznom periodu i drugim temama, otvoreno kažem da nijedan strani zvaničnik ne može da odlučuje o budućnosti Sirije“, kazao je Asad. 

„O budućem političkom sistemu   i tome ko vlada Sirijom, odlučuje sirijski narod. Zbog toga nas se takve izjave ne tiču“.