Al Kaida poziva protestante u Egiptu na Džihad - Vijesti.me
VLAST ŠERIJATA

Al Kaida poziva protestante u Egiptu na Džihad

\"Vrata mučeništva su otvorena i svaki sposoban muškarac mora da se priključi\", navodi se u poruci ove grupe, javio je AFP.

Egipat
Egipat (Foto: Beta)

Ogranak Al Kaide u Iraku pozvao je antivladine demonstrante u Egiptu na džihad i uspostavljanje vlasti zasnovane na islamskom zakonu, saopštila je američka služba za praćenje vebsajtova SITE.

To saopštenje Islamske države Irak prva je reakcija neke grupe povezane sa Al Kaidom na proteste u Egiptu, a u poruci koja se pojavila na islamističkim forumima egipatskim demonstrantima je poručeno da je "tržište džihada" u njihovoj zemlji sada otvoreno.

"Vrata mučeništva su otvorena i svaki sposoban muškarac mora da se priključi", navodi se u poruci ove grupe, javio je AFP.

S druge strane, egipatski potpredsjednik Omar Sulejman rekao je da je među hiljadama zatvorenika koji su pobjegli iz egipatskih zatvora tokom protesta prošlog mjeseca bilo i ekstremista, prenosi Tanjug.

Sulejman je kazao da je među odbjeglim zatvorenicima bilo članova ekstremističkih organizacija koji nijesu odustali od svoje ideologije i nijesu se odrekli nasilja.

"Potrebno nam je mnogo napora kako bismo ih vratili u zatvor", rekao je Sulejman i obećao da će o slučaju bjekstva zatvorenika sprovesti istragu, javio je Rojters.