Američki izaslanik u Pjongjangu kandidat za mjesto ambasadora u Moskvi - Vijesti.me
TRAMP RAZMATRA

Američki izaslanik u Pjongjangu kandidat za mjesto ambasadora u Moskvi

Bude li Bajgan, specijalista za Rusiju i posebni američki izaslanik u Sjevernoj Koreji, imenovan novim američkim ambasadorom u Moskvi, to bi se moglo značajno odraziti na američka nastojanja usmjerena na ponovno pokretanje pregovora sa Sjevernom Korejom o denuklearizaciji Korejskog poluostrva, piše Rojters

Bijela kuća: Ilustracija
Bijela kuća: Ilustracija (Foto: Erin Scott/Reuters)

Posebni američki izaslanik u Sjevernoj Koreji Stiven Bajgan potencijalni je kandidat predsjednika Donalda Trampa za sljedećeg ambasadora SAD-a u Rusiji, piše novinska agencija Reuters pozivajući se na neimenovani izvor.

Stejt Department je prošle sedmice najavio da će se aktuelni američki ambasador u Moskvi Džon Hantsmen  povući u oktobru, nakon dvije godine mandata, uslijed spekulacija da se planira kandidovati za guvernera savezne države Juta.

Nakon što je Vox news prošle sedmice, pozivajući se na izvore bliske Bijeloj kući, objavio kako je Bajgan Trampov najvjerovatniji izbor za Moskvu, novinska agencija Reuters iz dobro obaviještenog izvora dobila je potvrdu da je Bajganovo ime na razmatranju.

Bajgan zasad nije odgovorio na upite o medijskim spekulacijama, dok je Stejt Department saopštio kako nema nikakvih administrativnih obavještenja, piše Hina.

Bude li Bajgan, specijalista za Rusiju i posebni američki izaslanik u Sjevernoj Koreji, imenovan novim američkim ambasadorom u Moskvi, to bi se moglo značajno odraziti na američka nastojanja usmjerena na ponovno pokretanje pregovora sa Sjevernom Korejom o denuklearizaciji Korejskog poluostrva, što je jedan od prioriteta Trampove politike.