ANC vodi na izborima u Južnoj Africi - Vijesti.me
OČEKIVAN TOK

ANC vodi na izborima u Južnoj Africi

Podrška ANC-a, koji ostaje za veliki broj Južnoafrikanaca stranka koja ih je oslobodila od aparthejda, ipak je u padu u odnosu na prethodne izbore 2009

Južna Afrika izbori
Južna Afrika izbori (Foto: Reuters)

Afrički nacionalni kongres (ANC), koji je na vlasti u Južnoj Africi od 1994, vodi prema prvim preliminarnim rezultatima jučerašnjih parlamentarnih izbora.

Podrška ANC-a, koji ostaje za veliki broj Južnoafrikanaca stranka koja ih je oslobodila od aparthejda, ipak je u padu u odnosu na prethodne izbore 2009.

Posle izbrojanih nešto više od 30 odsto listića, stranka Nelsona Mandele ima 58,9 odsto glasova, u odnosu na 66,9 odsto koliko je imala prije pet godina.

Ipak treba imati u vidu da rezultati iz ruralnih zona, gdje tradicionalno podržavaju ANC, stižu uglavnom posljednji.

Slijedi Demokratska Alijansa (DA) sa 27,7 odsto glasova, dok je na trećem mjestu stranka Borci za ekonomske slobode (EFF) sa 4,2 odsto glasova.

Više od 25,3 miliona građana s pravom glasa biralo je 400 poslanika koji će izabrati šefa države.

ANC, koji bi mogao da plati nezadovoljstvo dijela stanovništva, će ipak sigurno moći da preuzme peti uzastopni mandat na čelu zemlje. I kako se očekuje parlament će 21. maja izabrati Džejkoba Zumu (72) za drugi petogodišnji predsjednički mandat.

Međutim svaki rezultat od manje od 60 odsto podrške za tu stranku smatraće se kao veliki poremećaj, navodi Bi-Bi-Si.

Izborna komisija je saopštila da je glasanje proteklo mirno u većini zemlje. Izlaznost je bila nešto više od 72 odsto od oko 25 miliona galasača.

Ovo su prvi izbori od smrti prvog crnog predsjednika Nelsona Mandele u decembru i obilježavaju 20 godina od kraja vladavine bijele manjine.

Oni koji su rođeni poslije kraja aparthejda 1994. mogli su prvi put da glasaju na ovim izborima, mada se registrovala samo trećina onih koji su stekli pravo da glasa.

Partija koja je izašla kao glavni suparnik ANC-a, Demokratska alijansa, liberalna partija koju vodi aktivista protiv aparthejda Helen Zil, pokušava da pridobije crne glasače.

Stranka EEF, koju je prošle godine osnovao bivši lider podmlatka ANC-a Džulijus Malema, nada se svojim prvim mjestima u parlamentu sa svojom kampanjom za nacionalizaciju rudnika, eksproprijaciju velikih posjeda bijelaca i radikalnu preraspodjelu bogatstva.