Asad: Spremni smo da uključimo Kurde u sirijsku vojsku - Vijesti.me
"da se bore protiv turskog osvajača"

Asad: Spremni smo da uključimo Kurde u sirijsku vojsku

Asad je napomenuo da je, pošto su Rusija i Turska potpisale memorandum, sirijsko Ministarstvo odbrane zvanično spremno da prihvati borce Narodne zaštitne jedinice Kurda u redovnu vojsku kao dio programa koji "uzima u obzir posebnosti ovog regiona"

Asad sa sirijskim vojnicima
Asad sa sirijskim vojnicima (Foto: SANA/Reuters)

Sirijske vlasti spremne su da uključe kurdske jedinice u vladine snage da bi potisnule Tursku na sjeveru, ali Kurdi još nijesu za to spremni, kazao je predsjednik Sirije, Bašar al-Asad.

Asad je napomenuo da je, pošto su Rusija i Turska potpisale memorandum, sirijsko Ministarstvo odbrane zvanično spremno da prihvati borce Narodne zaštitne jedinice Kurda u redovnu vojsku kao dio programa koji "uzima u obzir posebnosti ovog regiona", prenosi TAS S.

"Međutim, zvanični odgovor je, kako vidimo, bio - Kurdi sada nijesu spremni da se pridruži sirijskoj vojsci i namjeravaju da zadrže oružje u ovim regionima", rekao je Asad.

Prema njegovim riječima, Damask uz rusku pomoć pokušava da ubijedi kurdske jedinice da se pridruže sirijskoj vojsci i bore protiv turskog osvajača za povratak teritorija na sjeveru Sirije.