Aukcija automobila sina afričkog diktatora - Vijesti.me
SEDAM FERARIJA, PET BENTLIJA, TRI LAMBORĐINIJA...

Aukcija automobila sina afričkog diktatora

Kolekcija vozila zaplijenjenih od sina predsjednika Ekvatorijalne Gvineje vrijedi oko 17 miliona eura

Obiangova kolekcija automobila procjenjuje se na 17 miliona eura
Obiangova kolekcija automobila procjenjuje se na 17 miliona eura (Foto: Reuters)

Kolekcija luksuznih automobila zaplijenjenih od potpredsjednika Ekvatorijalne Gvineje, Teodorina Obianga Ngueme, ponuđena je na aukciji u Švajcarskoj a procjenjuje se da će biti prodata za oko 17 miliona eura, piše britanski „Gardijan“.

„Ovo je izuzetna prodaja“, kazao je Filip Kantor, iz britanske aukcionarske kuće „Bonam“. „Ovo je privatna kolekcija superautomobila, koji su prešli malu kilometražu“.

Među automobilima koji su ponuđeni na aukciji u jednom golf klubu u Ženevi je sedam „ferarija“, tri „laborđinija“, pet „bentlija“, jedan „maserati“ i jedan „meklaren“.

Automobili su zaplijenjeni nakon što je 2016. godine otvorena istraga za finansijske malverzacije protiv Obianga, sina i vjerovatnog nasljednika autoritarnog predsjednika Ekvatorijalne Gvineje, Teodora Obianga Ngueme, koji vlada tom zemljom 40 godina.

U februaru, švajcarski tužioci su odustali od optužnice ali su u okviru slučaja zaplijenili automobile.

Teodorin Obiang, potpredsjednik odgovoran za odbranu i bezbjednost, poznat je po raskalašnom životnom stilu.

Teodorin Obiang će vjerovatno uskoro naslijediti oca
Teodorin Obiang će vjerovatno uskoro naslijediti oca(Foto: Theguardian.com)

U oktobru 2017. godine, sud u Parizu osudio ga je na trogodišnju uslovnu zatvorsku kaznu nakon što je osuđen da je od državnog novca kupovao imovinu u Francuskoj. Optužen je da je potrošio 1000 puta više od zvanične godišnje plate na šestospratnu luksuznu kuću u francuskoj prijestonici, nekoliko brzih automobila i na umjetnička djela.

Takođe mu je izrečena kazna od 30 miliona eura.

U septembru, brazilski mediji su objavili da je tamošnja policija zaplijenila 16 miliona eura u gotovini i luksuznim satovima od delegacije koja je bila u Obiangovoj pratnji tokom privatne posjete.
Diplomatski izvori Ekvatorijalne Gvineje su tada naveli da je novac bio za plaćenje medicinskog tretmana kojem je Obiang trebalo da se podvrgne u Sao Paulu.

Satovi su bili za „ličnu upotrebu“ predsjednikovog sina i imali su ugravirane njegove inicijale.

Obiang je na putu da naslijedi oca. Prošlog oktobra, je iz čina pukovnika unaprijeđen u generala, a da je pritom preskočio niz činova.

Ova mala zapadnoafrička zemlja je među vodećim proizvođačima petroleja na svijetu i ima populaciju od svega 1,2 miliona stanovnika. Nevladine organizacije je redovno navode kao jednu od najkorumpiranijih država na svijetu.


Vidi sve komentare