Australijski naučnici vjeruju da znaju gdje je pao avion na letu MH370 - Vijesti.me
VIŠE OD TRI GODINE BEZUSPJEŠNE POTRAGE

Australijski naučnici vjeruju da znaju gdje je pao avion na letu MH370

"Sve se savršeno poklapa, jedino nam nedostaju same krhotine", rekao je Grifin, apelujući na pretragu pomenute lokacije kako bi se do krhotina i došlo.

Malezija MH 370
Malezija MH 370 (Foto: Reuters)

Australijska naučna agencija CSIRO vjeruje da se avion na letu MH370 "Malezija erlajnza" srušio u more sjeveroistočno od područja koje je bez uspjeha temeljno pretraživano dvije godine, prenosi "Rojters".

Njihovo uvjerenje se temelji na satelitskim fotografijama koje su snimljene dvije nedjelje nakon što je avion nestao.

Fotografije su im poslali francuski vojno-obavještajni servis i francuska nacionalna svemirska agencija CNES. Na snimcima se moglo vidjeti 70 krhotina od kojih je "vjerovatno" desetak napravio čovjek.

"Mislimo da je na temelju ovoga moguće identifikovati najvjerovatniju lokaciju aviona i to sa preciznošću i sigurnošću bez presedana", kaže se u izvještaju CSIRO-a.

Autor izvještaja okeanograf Dejvid Grifin za Rojters navodi da ukoliko se krhotine na satelitskim snimcima pokažu autentičnim, potvrdile bi se ranije analize koje su upućivale da je stvarna lokacija pada aviona sjevernije od lokacije koja se dvije godine pretraživala.

"Sve se savršeno poklapa, jedino nam nedostaju same krhotine", rekao je Grifin, apelujući na pretragu pomenute lokacije kako bi se do krhotina i došlo.

Australijske vlasti ne odbacuju mogućnost nove potrage, ali insistiraju na "vjerodostojnim" dokazima o mogućoj lokaciji letjelice.

Tamošnji ministar saobraćaja Daren Čester smatra da CSIRO-ov izvještaj ne nudi nove dokaze, a zamjenik malezijskog ministra saobraćaja Aziz Kapravi odbio je da komentariše izvještaj i naveo da čeka službene informacije iz Australije.

Kapravi je istakao da Malezija nije odustala od potrage i da je sazvala sastanak sa predstavnicima Australije i Kine kako bi razmotrili ponudu jedne privatne kompanije koja bi u vlastitom aranžmanu i bez naknade željela da nastavi potragu.

Novac bi tražila isključivo u slučaju da pronađe olupinu nestalog "boinga".

Do sada je na nekoliko lokacija pronađeno više komada koji se pripisuju nestalom "boingu", a u izvještaju CSIRO-a tvrdi se da krhotine koje prikazuju satelitski snimci odgovaraju komadima koje je more izbacilo na afričke plaže.

U "boingu 777", koji je 8. marta 2014. godine poletio iz Kuala Lumpura za Peking, bilo je 239 putnika i članova posade.

Nestanak leta MH370 postao je jedna od najvećih misterija modernog vazduhoplovstva. Smatra se da je avion skrenuo sa rute i da se srušio nedaleko od zapadne obale Australije.

Australija, Malezija i Kina u januaru su obustavile dvogodišnju potragu za avionom nakon što njihovi napori nisu urodili plodom. Potraga je koštala 160 miliona američkih dolara.