Avion Er Azija vjerovatno na dnu mora - Vijesti.me
BLIJEDE NADE ZA SPAS 162 OSOBE

Avion Er Azija vjerovatno na dnu mora

Na letu QZ8501 bilo je 155 Indonežana, troje Južnokorejaca, i po jedna osoba iz Singapura, Malezije i Britanije. Kopilot je bio Francuz

Air Asia
Air Asia (Foto: Reuters)

Nestali avion Er Azija u kojem su se nalazile 162 osobe mogao bi biti na dnu mora budući da se pretpostavlja da se srušio kod indonežanske obale, kazao je jedan zvaničnik.

Avion indonežanskog Er Azija, “erbas A320-200”, nestao je u nedjelju nakon što pilot nije dobio dozvolu da leti na većoj visini kako bi izbjegao nevrijeme na letu iz indonežanskog grada Surabaje do Singapura. 

Sa leta QZ8501 nije upućen poziv u pomoć i nestao je iznad Javanskog mora pet minuta nakon što je pilot zatražio promjenu kursa, što je odbijeno zbog gustog vazdušnog saobraćaja, kazali su zvaničnici.

"Na osnovu koordinata, vjerujemo da se nalazi na dnu mora", kazao je šef inodnežanske agencije za potragu i spasavanje. 

Jedan visoki izvor  indonežanske civilne avijacije kazao je za Rojters da vlasti raspolažu  podacima sa radara i da čekaju da spasilački timovi pronađu olupinu prije nego što počnu istragu o uzroku nesreće.

Ministar saobraćaja Ignasius Jonan je kazao da je potraga fokusira na oblast od 70 kvadratnih nautičkih milja između ostrva Belitung, kod Sumatre, i ostrva Borneo.

On je kazao da je more tamo duboko svega 50 do 100 metara, što bi trebalo da olakša potragu. Brodovi su sinoć nastavili potragu, ali su avioni obustavili operacije čim je pala noć, navodi Rojters.

Na letu QZ8501 bilo je 155 Indonežana, troje Južnokorejaca, i po jedna osoba iz Singapura, Malezije i Britanije. Kopilot je bio Francuz.

Rođaci putnika, koji se nalaze u kriznom centru na aerodromu u Surabaji su bili ljuti zbog toga što im se ne saopštavaju nikakve informacije, navodi Rojters.

"Samo želimo da nam svakih sat vremena kažu gdje idu", kazao je Frenki Čandra, čija sestra i troje prijatelja su bili u avionu.

"Ovdje smo već dva dana, a informacije su nejasne. To je sve što tražimo", kazao je.