Ban: Presuda istorije biće oštra - Vijesti.me
IZBJEGLIČKA KRIZA

Ban: Presuda istorije biće oštra

Ban je razgovarao sa liderima Austrije, Češke, Njemačke, Grčke, Mađarske, Poljske i Slovačke i apelovao na njih da budu "glas onih kojima je potrebna zaštita" i da "brzo nađu zajedničko rješenje za njihove osnovne potrebe"

Ban Ki mun
Ban Ki mun (Foto: Reuters)

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun nazvao je danas sukob u Siriji "kolosalnom tragedijom i sramotnim simbolom međunarodne podjele" koja je dovela do današnje izbegličke krize u Evropi.

"Presuda istorije biće oštra", rekao je on na sastanku UN povodom zaštite civila u sukobima i pozvao Savjet bezbjednosti UN da preduzme neophodne mjere kako bi se okončao sukob u Siriji.

Portparol UN Stefan Dužarik rekao je da je Ban Ki Mun prethodna dva dana razgovarao sa liderima Austrije, Češke, Njemačke, Grčke, Mađarske, Poljske i Slovačke i apelovao na njih da budu "glas onih kojima je potrebna zaštita" i da "brzo nađu zajedničko rješenje za njihove osnovne potrebe".

Dužarik je dodao da je generalni sekretar UN istakao da većina njih bježi od rata i nasilja i da imaju pravo da traže azil.