Bez dogovora EU o sporazumu sa Turskom: "Potrebna su neka razjašnjenja" - Vijesti.me
ZA ZBRINJAVANJE MIGRANATA

Bez dogovora EU o sporazumu sa Turskom: "Potrebna su neka razjašnjenja"

"Nekim zemljama se zaista dopada ideja ali ne mogu da prihvate dogovor večeras zbog veoma kratkog vremena za pripremu," rekao je taj zvaničnik

Samit EU i Turske
Samit EU i Turske (Foto: Beta/AP)

Lideri Evropske unije ne mogu da se dogovore oko sporazuma o turskom planu za riješavanje izbjegličke krize, javio je Rojters pozivajući se na neimenovanog zvaničnika EU.

"Nekim zemljama se zaista dopada ideja ali ne mogu da prihvate dogovor večeras zbog veoma kratkog vremena za pripremu," rekao je taj zvaničnik.

Lideri tih zemalja će, kako navodi, pozdraviti ambicioznije prijedloge Turske ali ne mogu da usklade sve tačke sporazuma večeras.

"Potrebna su neka razjašnjenja. Radićemo intenzivno na tome narednih dana", rekao je on. 

Mađarska agencija MTI, u međuvremenu javlja da je premijer Viktor Orban stavio veto na direktno prebacivanje izbjeglica iz Turske u Evropu što je bilo predviđeno nacrtom sporazuma EU i Turske 

Sada se, kako navodi ta agencija, razmatra mogućnost da se sklapaju posebni bilateralni sporazumi.

Predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc izjavio je nešto ranije da je Turska tražila dodatnih tri milijarde evra od EU za zbrinjavanje migranata na svojoj teritoriji i najavio da je EP spreman da ubrza proceduru za dodjelu tih sredstava, prenose agencije.

U nacrtu sporazuma EU i Turske u koji je Rojters imao uvid kaže se da će EU udvostručiti iznos novca koji je ponudila Turskoj za pomoć u zbrinjavanju sirijskih izbjeglica, a da će sirijske izbjeglice biti direktno prebacivane iz Turske u EU.

Ovaj nacrt dokumenta pripremljen na samitu EU-Turska predviđa akcije koje obije strane treba da preduzmu kako bi se okončala migrantska kriza, prenosi britanska agencija.

Turska, shodno tome, treba da primi nazad sve iregularne migrante koji su iz te zemlje došli na grčka ostrva, dok bi EU potom trebalo da preuzme direktno iz Turske jednog sirijskog izbjeglicu za svakog Sirijca koji readmisijom bude vraćen sa grčkih ostrva u Tursku.

Turska treba da efikasno sarađuje sa EU i UNHCR da osigura relokaciju Sirijaca u članice EU, na osnovu formule "za jednog Sirijca koji je readmisijom vraćen sa grčkih ostrva u Tursku, jedan Sirijac će biti relociran u zemlje EU".

EU će ponuditi još tri milijarde evra do kraja 2018. godine za pomoć Turskoj, što je dvostruko više nego što je prvobitno planirano. 

Brisel će pripremiti i otvaranje novih poglavlja u pregovorima o članstvu Turske zemlje u Uniju.

EU će takođe uvesti viznu liberalizaciju za građane Turske do kraja juna, navodi Rojters.

Brisel treba da potpuno evakuiše izbjeglice sa grčkih ostrva i snosi troškove readmisije.