Državni sekretar SAD Keri i ruski ministar Lavrov u Lozani - Vijesti.me
POKUŠAJ DA SE PREKINE SUKOB U SIRIJI

Državni sekretar SAD Keri i ruski ministar Lavrov u Lozani

Pored američkog državnog sekretara Džona Kerija i ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, u razgovorima učestvuju i ministri spoljnih poslova Jordana, Turske, Egipta, Katara, Irana, Iraka i Saudijske Arabije

Džon Keri, Sergej Lavrov
Džon Keri, Sergej Lavrov (Foto: Reuters)

U švajcarskom gradu Lozani su, na čelu sa SAD, počeli razgovori o Siriji u kojima učestvuju Rusija i regionalne sile.

Pored američkog državnog sekretara Džona Kerija i ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, u razgovorima učestvuju i ministri spoljnih poslova Jordana, Turske, Egipta, Katara, Irana, Iraka i Saudijske Arabije.

Sastanak je još jedan pokušaj da se iznađe diplomatsko rješenje za sirijski sukob, koji traje već više od pet godina, prenose agencija.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdgoan rekao je, uoči početka razgovora u Lozani, da će šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu na tom sastanku predložiti da se Turska pridruži obimnoj ofanzivi iračke vojske uz podršku SAD za povraćaj iračkog grada Mosula iz ruku džihadista Islamske države, prenosi AFP.

Erdogan je juče upozorio da će, ukoliko turski predlog bude odbijen, Ankara morati da pribjegne "planu B", ali nije precizirao šta bi to moglo da znači.