Džon Kenedi, predsjednik koji je oblikovao način na koji SAD vide sebe: Vječiti optimista - Vijesti.me
DONIO JE GLAMUR PREDSJEDNIČKOJ FUNKCIJI

Džon Kenedi, predsjednik koji je oblikovao način na koji SAD vide sebe: Vječiti optimista

Njegovo često ponavljanje maksime "Ne pitajte šta vaša zemlja može da učini za vas, nego šta vi možete da učinite za svoju zemlju" niko nije sprovodio kao porodica Kenedi. Od 1947. do danas samo dvije godine nije bilo nekog Kenedija na nekoj državnoj funkciji

Džon Kenedi
Džon Kenedi (Foto: Reuters)

Sto godina od rođenja nekadašnjeg predsjednika SAD Džona Ficdžeralda Kenedija navršiće se u ponedjeljak 29. maja.

Kenedi je 1960. u 43. godini izabran za predsjednika SAD kao odlikovani heroj iz rata na Pacifiku u Drugom svjetskom ratu i veoma harizmatičan. Kenedi je predstavljao obećanja Amerike u 20. vijeku sve do atentata u Dalasu 22. novembra 1963.

On se u SAD smatra predsjednikom koji je vjerovatno najviše od svih oblikovao način na koji ta zemlja vidi sebe jer je bio vječiti optimista, navodi AFP.

Unuk Kenedijevog brata Roberta, ministra pravde koji je ubijen u predsjedničkoj kampanji 1968, Džo Kenedi Treći rekao je da je godišnjica rođenja "prilika za razmišljanje o uverenjima predsjednika Kenedija, njegovoj vjeri i odlučnosti u svakom problemu s kojim se suočavao".

Nasljeđe Džona Kenedija je i u glamuru koji su on i njegova žena Žaklina donijeli predsjedničkoj funkciji.

Njegovo često ponavljanje maksime "Ne pitajte šta vaša zemlja može da učini za vas, nego šta vi možete da učinite za svoju zemlju" niko nije sprovodio kao porodica Kenedi. Od 1947. do danas samo dvije godine nije bilo nekog Kenedija na nekoj državnoj funkciji.

Najduže na položaju je bio brat ubijenog predsjednika Edvard Kenedi, koji je 2009. umro poslije 47 godina u Senatu.