Džonson traži od Trampa da se obuzda - Vijesti.me
PREDSJEDNIK SAD-A STIGAO NA SAMIT U LONDONU

Džonson traži od Trampa da se obuzda

Predsjednik SAD tokom NATO samita u Londonu pod pritiskom da se uzdrži od komentarisanja predstojećih izbora u Britaniji

Tramp će danas razgovarati sa Merkel, Makronom i Stoltenbergom
Tramp će danas razgovarati sa Merkel, Makronom i Stoltenbergom (Foto: Beta-AP)

Predsjednik Sjedinjenih Država Donald Tramp stigao je na samit NATO u Londonu, gdje je pod pritiskom britanskog premijera Borisa Džonsona da se odupre iskušenju da komentariše predstojeće izbore u Britaniji.

Kao predsjednički kandidat 2016. godine, a zatim i kao predsjednik od početka 2017, Tramp se nikada nije suzdržavao u zalaganju da Britanija napusti Evropsku uniju niti u kritikovanju političara koji učestvuju u debati o breksitu.

Međutim, u trenutku kada prema istraživanjima javnog mnjenja vodi uoči izbora 12. decembra, Džonson je tražio od Trampa da poštuje ograničenja i odupre se impulsu da komentariše štogod poželi. Analitičari smatraju da bi Trampovi komentari i pohvale u ovom trenutku mogle samo naškoditi Džonsonu i njegovim konzervativcima.

Tramp je u oktobru dao sebi za pravo da zadre u britanske izbore rekavši da bi lider opozicione Laburističke partije Džeremi Korbin bio „loš” za Britaniju i da Džonson treba da pristane na dogovor sa liderom Breksit partije Najdželom Faražom.

Usljed Džonsonovog pritiska Bijela kuća je naglasila, kako je to za Rojters kazao jedan visoki zvaničnik administracije, da je Tramp „potpuno svjestan situacije i da više neće zadirati u izbore u nekoj stranoj državi”.

Međutim, ta strategija će biti stavljena na probu kada se Tramp tokom dva dana u Londonu u više navrata nađe pred novinarima, uključujući današnju konferenciju.

NATO samit se održava u trenutku kada se Tramp suočava sa naporima demokrata, koji kontrolišu Predstavnički dom, da ga kroz impičment smijene sa funkcije predsjednika.

Predsjednik SAD, koji se u petak vratio iz posjete Avganistanu, tokom samita u Londonu imaće odvojene razgovore sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom i generalnim sekretarom Alijanse Jensom Stoltenbergom, a prisustvovaće i radnom ručku sa predstavnicima Estonije, Grčke, Poljske, Letonije, Litvanije, Rumunije, Bugarske i Velike Britanije.

Svjetski lideri će danas u Bakingemskoj palati dočekati kraljica Elizabeta, nakon čega će uslijediti konferencija za novinare. Američki zvaničnici NATO samit smatraju Trampovim trijumfom budući da su usljed njegovog pritiska mnoge članice Alijanse povećale vojnu potrošnju. Uprkos molbama da ostave po strani trvenje oko vojne potrošnje, kako ta tema ne bi dominirala i trećim uzastopnim NATO samitom, skoro je sigurno da će SAD ponovo tražiti od 28 NATO partnera da poštuju obećanja da će povećati budžete za odbranu.

Takođe se očekuje da će Tramp tražiti podršku država članica da pojačaju pritisak na Kinu zbog onoga što SAD smatraju ekspanzionističkom politikom Pekinga.

„Kina aktivno teži većem prisustvu i uticaju širom svijeta, uključujući i sfere NATO odgovornosti”, kazao je za Rojters jedan visoki zvaničnik.