Erbasov avion obavio prvo polijetanje bez asistencije aviona - Vijesti.me
uspješno obavila prvo automatizovano polijetanje

Erbasov avion obavio prvo polijetanje bez asistencije aviona

"Pomjerili smo ručicu gasa na podešavanja za polijetanje i pratili avion. Počeo je da se kreće i ubrzava automatski održavajući pravolinijsko kretanje po sredini piste baš onako kako je uneseno u sistem. Nos aviona je počeo da se podiže automatski, a nakon toga je uslijedilo očekivano polijetanje", rekao je testni pilot, kapetan Jan Bofis

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Shutterstock)

Kompanija Erbas napravila je korak naprijed ka bespilotnim avionima tako što je uspješno obavila prvo automatizovano polijetanje. Erbas je nedavno objavio fotografije i priču o prvom uspješno obavljenom automatizovanom polijetanju, što znači da je avion poletio bez bilo kakve asistencije pilota, prenosi B92.

Avion Airbus A350-1000 je uspešno kompletirao test automatskog polijetanja na jednom aerodromu u Francuskoj. Erbasova vizija bespilotnog komercijalnog aviona time je korak bliže realizaciji, a dokaz tome je uspešno testiranje tehnologije, piše portal Klix.ba.

"Pomjerili smo ručicu gasa na podešavanja za polijetanje i pratili avion. Počeo je da se kreće i ubrzava automatski održavajući pravolinijsko kretanje po sredini piste baš onako kako je uneseno u sistem. Nos aviona je počeo da se podiže automatski, a nakon toga je uslijedilo očekivano polijetanje", rekao je testni pilot, kapetan Jan Bofis.

Iz Erbasa tvrde da je tehnologija drugačija u odnosu na Instrument Landing System (ILS) koji se već koristi u avionima širom svijeta. Automatizovana kontrola poletanja je koristila tehnologiju za prepoznavanje slika direktno instaliranu u avion.

To je značajan trenutak za Erbas koji razvija projekt pod nazivom Autonomous Taxi, Take-Off and Landing (ATTOL).

U svijetu ima sve manje pilota, a određene kompanije žele da smanje troškove, tako da bi ova tehnologija mogla biti rešenje.


Vidi sve komentare