Erdogan: Odnose sa Rusijom dižemo na viši nivo - Vijesti.me
TURSKA ŽELI JOŠ BOLJU SARADNJU SA PUTINOM

Erdogan: Odnose sa Rusijom dižemo na viši nivo

Turski predsjednik je rekao i da je cilj vojne operacije Oružanih snaga Turske "Štit Eufrata" na sjeveru Sirije stvaranje zone bezbjednosti, prenio je Sputnjik

Redžep Tajip Erdogan, Vladimir Putin
Redžep Tajip Erdogan, Vladimir Putin (Foto: Reuters)

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da namjerava da podigne odnose sa Rusijom na viši nivo.

"Planiramo da naše odnose s Rusijom vratimo na prethodni, pa čak i na viši nivo", rekao je Erdogan na ceremoniji otvaranja jesenjeg zasijedanja parlamenta u Ankari.

Turski predsjednik je rekao i da je cilj vojne operacije Oružanih snaga Turske "Štit Eufrata" na sjeveru Sirije stvaranje zone bezbjednosti, prenio je Sputnjik.

"Operacija 'Štit Eufrata' je legalna operacija. Za nas je posljednja kap u prepunoj čaši bilo kada je Islamska država uputila u Gazijantep 14-godišnjeg mladića da se raznese, nakon čega je poginulo 56 naših građana. Operacija je počela od Džarablusa. Mi očekujemo da ćemo, kako budemo dalje napredovali, osloboditi teritoriju od 5.000 kvadratnih kilometara, koja će postati zona bezbednosti. Na taj način biće riješen problem izbjeglica na našim južnim granicama", rekao je Erdogan.

Prema njegovim riječima, odsustvo podrške za projekat stvaranja zone bezbjednosti unutar međunarodne koalicije i svjetske zajednice prinudilo je Tursku da se samostalno lati njegove realizacije.

"Mi smo godinama predlagali stvaranje zone bezbjednosti na sjeveru Sirije. Nismo čuli da se iko tome protivi, ali nismo vidjeli ni realnu podršku. Teroristički koridor, kao i akcije Radničke partije Kurdistana i IS primorali su nas da sami ostvarimo tu operaciju. Pokazali smo da možemo da radimo to sopstvenim snagama", dodao je turski predsjednik.

Turska armija je 24. avgusta počela operaciju "Štit Eufrata" protiv IS i uz podršku sirijske opozicije preuzela kontrolu nad pograničnim gradom Džarablusom na sjeveru Sirije.

Predstavnici sirijskih Kurda naglasili su da dejstva turske armije predstavljaju agresiju i da su usmjerena prevashodno protiv Kurda.