Etiopija: Greškom ubili devet civila - Vijesti.me
NA GRANICI SA KENIJOM

Etiopija: Greškom ubili devet civila

Od uvođenja vanrednog stanja u Etiopiji sredinom februara, bezbjednosne snage su ubile još nekoliko ljudi, prema navodima grupa za zaštitu ljudskih prava

Afrička unija, Etiopija
Afrička unija, Etiopija (Foto: Reuters)

Bezbjednosne snage Etiopije greškom su ubile devet civila u mjestu Mojale na granici s Kenijom, saopštilo je tijelo uspostavljeno radi nadgledanja vanrednog stanja u toj zemlji.

Vlasti navode da je u ubistva umiješano pet pripadnika Državnih odbrambenih snaga Etiopije, koji su razoružani i pod istragom.

"Specijalna naoružana jedinica razmještena u graničnoj oblasti da preduzme mjere protiv ekstremista Oslobodilačkog fronta Oromo greškom je napala civile, što je rezultiralo smrću devet osoba", stoji u saopštenju tog tijela.

U tom incidentu, dodaje se, povrijeđeno je još 12 civila.

Od uvođenja vanrednog stanja u Etiopiji sredinom februara, bezbjednosne snage su ubile još nekoliko ljudi, prema navodima grupa za zaštitu ljudskih prava.

Te grupe navode i da su dobile informaciju o hapšenju stotina ljudi zbog kršenja najnovijeg vanrednog stanja, nekoliko nedjelja pošto su vlasti oslobodile hiljade zatvorenika, među kojima su i poznati političari.

Etiopija je uvela vanredno stanje poslije više mjeseci nemira u nekim djelovima zemlje, koji su negativno uticali na njen imidž jedne od najboljih afričkih ekonomija.

Bezbjednosne snage su dobile instrukciju da preduzimaju mjere protiv bilo kakvih prijetnji njima, a mnogi strahuju da bi taj potez mogao da dovede do ubistava civila i mirnih demonstranata.