EU planira da tuži SAD - Vijesti.me
ZBOG TAKSI ZA UVOZ ČELIKA I ALUMINIJUMA

EU planira da tuži SAD

Pokretanje slučaja u STO bi bila druga reakcija EU na američke takse, pošto je već pripremila mjere u vrijednosti od 1,6 milijardi dolara na uvoz američke robe među kojom su čelik, sok od pomorandže, motocikli i burbon

SAD, EU
SAD, EU (Foto: Shutterstock)

Evropska unija saopštila je danas da planira da u Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) pokrene slučaj protiv SAD zbog uvoznih taksi na čelik i aluminijum.

Time bi se EU pridružila Kini i Indiji koje su u STO već pokrenule mehanizme za rješavanje spora zbog američkih uvoznih nameta, prenio je Asošijetid pres.

Pokretanje slučaja u STO bi bila druga reakcija EU na američke takse, pošto je već pripremila mjere u vrijednosti od 1,6 milijardi dolara na uvoz američke robe među kojom su čelik, sok od pomorandže, motocikli i burbon.

Generalni direktor STO Roberto Azevedo izrazio je "veoma realnu zabrinutost" zbog trgovinskih tenzija i opasnosti da one dodatno eskaliraju.

On je, međutim, dodao da je globalni trgovinski sistem "napravljen da riješava takve sporove tako da se spriječi dalja eskalacija".