EU poziva Kinu da poštuje autonomiju Hongkonga - Vijesti.me
kroz deklaraciju koju je usvojilo 27 zemalja članica

EU poziva Kinu da poštuje autonomiju Hongkonga

"Evropska unija pridaje veliki značaj očuvanju visokog nivoa autonomije Hongkonga, u skladu sa temeljnim zakonom i međunarodnim obavezama, kao i poštovanju tog principa", rekao je šef evropske diplomatije Žozep Borel

Hong Kong
Hong Kong (Foto: Beta/AP/Vincent Yu)

Evropska unija pozvala je danas Kinu da "poštuje autonomiju Hongkonga" u deklaraciji koju je usvojilo njenih 27 zemalja članica poslije objave Pekinga o nacrtu zakona o očuvanju nacionalne bezbjednosti Hongkonga.

"Evropska unija pridaje veliki značaj očuvanju visokog nivoa autonomije Hongkonga, u skladu sa temeljnim zakonom i međunarodnim obavezama, kao i poštovanju tog principa", rekao je šef evropske diplomatije Žozep Borel u deklaraciji u ime evropske dvadesetsedmorice, prenosi agencija Frans pres.

Kina je na sjednici svog parlamenta koji je počeo zasjedanje juče poslije višemjesečnog odlaganja zbog koronavirusa podnijela predlog zakona o nacionalnoj bezbjednosti u Hongkongu, gradu koji ima status polu-autonomije.

Ovaj potez Kine dolazi poslije višemjesečnih prodemokratskih protesta prošle godine, koji su ponekad bili i nasilni i u kojima je dolazilo do sukoba policije i demonstranata, što je najveća kriza u ovom gradu otkako je 1997. vraćen Kini posle višedecenijske btiranske kolonijalne vladavine.

Predlog zakona, jedna od najkontroverznijih tačaka dnevnog reda Nacionalnog narodnog kongresa posljednjih godina, izazvao je jaku kritiku američke vlade i organizacija za ljudska prava kao i prodemokratskih zakonodvaca iz Hongkonga.


Vidi sve komentare