Francuska: Ukidanje sporazuma sa Iranom je korak ka ratu - Vijesti.me
UPOZORENJE MINISTARKE ODBRANE

Francuska: Ukidanje sporazuma sa Iranom je korak ka ratu

Sporazum o nuklearnom programu Irana postignut je između te države i šest međunarodnih posrednika (Velike Britanije, Nemačke, Kine, Rusije, Sjedinjenih Američkih Države (SAD) i Francuske) 14. jula 2015. godine

Iran, predstavljanje ruskih raketa
Iran, predstavljanje ruskih raketa (Foto: Reuters)

Francuska želi da preduzme korake i pozabavi se raketnim programom Irana i destabilizujućim ponašanjem te države, ali vjeruje da bi ukidanje nuklearnog sporazuma bio korak ka ratu u budućnosti, saopštila je ministarka odbrane Francuske, Florans Parli.

"Potreban nam je Zajednički sveobuhvatni plan akcije o rješenju krize iranskog nuklearnog programa. Njegovo ukidanje bilo bi poklon pripadnicima tvrde struje u Iranu i prvi korak ka ratovima u budućnosti", rekla je Parli danas u Vašingtonu, prenosi Rojters.

Međutim, kako je kazala, oni bi trebalo da budu veoma ozbiljni kada je riječ o destabilizujućim regionalnim i balističkim aktivnostima. „Radimo na tome".

Sporazum o nuklearnom programu Irana postignut je između te države i šest međunarodnih posrednika (Velike Britanije, Njemačke, Kine, Rusije, SAD i Francuske) 14. jula 2015. godine.

Prema tom sporazumu, Iran se obavezao da će smanjiti nuklearne aktivnosti i staviti ih pod potpunu kontrolu Međunarodne agencije za atomsku energiju, u zamjenu za ukidanje sankcija koje su ranije uložili Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija, Evropska unija i SAD.