Francuski predsjednik u posjeti SAD - Vijesti.me
SARKOZI SA OBAMOM

Francuski predsjednik u posjeti SAD

Francuska trenutno predsjedava grupi osam najrazvijenijih zemalja (G8), kao i većoj grupi G20.

Francuski predsjednik Nikola Sarkozi (Nicolas Sarkozy) razgovaraće danas u Vašingtonu s predsjednikom SAD Barakom Obamom (Barack) o reformi svjetskih finansija, ekonomskim i političkim pitanjima.

Francuska trenutno predsjedava grupi osam najrazvijenijih zemalja (G8), kao i većoj grupi G20, kojoj pripadaju i jače zemlje u razvoju.

Samit G20 biće održan krajem januara.

Prioriteti Sarkozija na čelu G20 su reforma međunarodnog monetarnog sistema, okončanje prekomjernih oscilacija cena sirovina i jačanje Međunarodnog monetarnog fonda.

Francuski predsjednik smatra, dodaje AP, da bi svetski finansijski sistem trebalo da bude multipolaran i da se ne oslanja suviše na američki dolar kao glavnu valutu deviznih rezervi, ali nije iznio konkretnije predloge za budući novi sistem.

Tokom Sarkozijeve posjete se ne očekuju izjave.

Lideri G8 prisustvovaće samitu koji će se u maju održati u ljetovalištu na sjeveru Francuske, Dovilu, a očekuje se da će teme razgovora biti "zeleni rast", inovacije i partnerstvo s Afrikom.

Sarkozi će za vrijeme ručka sa Obamom razgovarati i o političkim pitanjima, među kojima su Iran, Bliski istok, Avganistan, Pakistan i Obala Slonovače.